10 bourbonuri care merita gustate

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

whisky1Bourbonul este cel mai cunoscut whiskey american, făcut în Kentucky, o regiune care între timp a căpătat numele de Bourbon county. Primii producători au fost bineînțeles scoțienii și irlandezii aciuați prin această zonă pe la 1700. Din 1964, Congresul Statelor Unite a stabilit printr-o lege regulile pe care trebuie să le respecte producătorii acestui whisky sau mai degrabă “whiskey” cum spun americanii: bourbonul trebuie să fie făcut dintr-un amestec de apă și cereale care conține minimum 51% porumb, trebuie învechit cel puțin 2 ani în butoaie noi, sa aibă minimum 40% concentrație de alcool și nu trebuie amestecat cu alte soiuri sau aditivat cu altceva în afară de apă. Gustul care rezultă de cele mai multe ori este unul dulceag, cu arome puternice de vanilie și lemn. Multă lume consideră că Jack Daniel’s este un bourbon, iar gustul uneori te poate face să crezi acest lucru, însă producătorii săi insistă că Jack Daniel’s este un “Tennessee Whiskey”, o băutură obținută prin același proces de distilare, avand însă în plus un stadiu de filtrare numit “Lincoln County Process” – filtrarea printr-un strat subțire de cărbune de arțar. Iată zece dintre cele mai cunoscute bourbonuri din lume, branduri pe care le puteți găsi și în România și care merită cu prisosință degustate, mai ales dacă știi și apreciezi deja gustul de bourbon sau Tennessee whiskey.

Buffalo Trace – Produsul unei distilerii cu o tradiție de peste 200 de ani, care se laudă și cu titlul de „cea mai premiată distilerie din lume”. Fără îndoială aici se produce bourbon de cea mai bună calitate, iar Buffalo Trace se numără printre cele mai apreciate bourbonuri din lume. Are un cupaj complex cu un postgust bine condimentat și foarte plăcut.

Bulleit – Produsul legendar al uneia dintre cele mai prestigioase distilerii din Louisville. Aromele sale sunt vanilate, afumate și foarte moi, făcând din acest bourbon o băutură greu de uitat.

Four Roses – O marca celebră de bourbon cu tradiție lungă care începe în anul 1888. Cu o aromă distinctă de caramel și  o textură vioaie, Four Roses este unul dintre cele mai bine vandute whiskeyuri americane din lume.

Jim Beam – A fost creat pe la jumătatea secolului 19 de un emigrant german, care și-a schimbat numele din Boehm în Beam. Este un „straight” ceea ce prin legea americană înseamnă că a fost învechit măcar doi ani, nu s-a folosit nici un fel de aditiv la producerea lui, mixul pentru fermentare conține măcar 51% grâu și are măcar 40% concentrație de acool, dar nu mai mult de 80%.

Jefferson’s – Este un small batch bourbon, parte dintr-o colecție de patru, care poarte numele unuia dintre parintii fondatori ai Statelor Unite. A fost maturat intre 6 și 10 ani in butoaie noi de stejar și are un gust foarte placut, surprinzator de matasos și usor dulceag.

George Dickel – Un bourbon multipremiat, care se numără printre cele mai apreciate whiskeyuri din Tennessee. Are un buchet foarte elaborat, cu note lemnoase și arome subtile de vanilie și sirop de arțar. Textura sa este untoasă, iar în postgustul său distingi cu ușurință note de fum și zahăr ars.

Knob Creek – Un bourbon creat de distileria Jim Beam, dupa metoda traditională și învechit timp de 9 ani. Numele său provine de la localitate în care a crescut Abraham Lincoln. Gustul este complex, dulceag, dar în același timp spicy.

Maker’s Mark – Marca lui inregistrată este sigiliul de ceară roșie de pe etichetă care și garantează într-o mare măsură ca ai de-a face cu un original. A fost poziționat încă de la apariția lui ca fiind un bourbon de calitate, la un preț pe măsură. De altfel primul său slogan a fost: „It tastes expensive. It is”. La miros găsești în el nuanțe de fructe și caramel, care anticipează faptul că e dulce la gust și foarte blând cu papilele gustative.

Old Grand Dad – Un bourbon cu tradiție în America, realizat la începutul secolului 20 de un master distiller de renume, Raymond Hayden, în amintire bunicului său de la care a învățat meserie. Brandul și rețeta sunt astăzi parte a familiei Jim Beam.

Woodford Reserve – Este un „premium small batch Kentucky Straight Bourbon Whiskey”. Adică un blend făcut după metoda americană de amestecare a unor whisky-uri din butoaie diferite, metodă care se folosește aproape exclusiv în Kentucky, patria bourbonului. Asemeni tuturor whiskey-urilor americane, Woodword n-are vârstă sau cel puțin ea nu este afișată pe sticlă. Motivul ar fi că legea americană obligă producătorii să afișeze perioada de maturare doar dacă aceasta e mai mică de patru ani (standardul de maturare al bourbonului este de la patru ani în sus)

Vezi întreaga noastra colectie de bourbonuri aici