O cină între prieteni

Scris de dragos în BLOG

Zilele trecute mi-am adus aminte într-o „întalnire creativă” cu angajații Intact Media Grup despre serile de „mâncat, băut și veselit” pe care le organizam într-o perioadă la Marius Tudosiei acasă. Eram o mână de prieteni, ne sunam în timpul zilei de la birourile noastre, după program dădeam o raită prin piață, cumpăram ingredientele necesare după inspirația bucătarului șef Tudosiei, ne duceam la el acasă și ne apucam de gătit. Întotdeauna etapa asta începea cu niște shot-uri de țuică de la Dersca, de la părinții lui Marius. Apoi deschideam o sticlă de vin și îi țineam isonul lui Marius la gătit povestind vrute și nevrute. Pe măsură ce mâncarea se plimba prin farfuriile noastre, vinul curgea în pahare, noi deveneam din ce în ce mai gălăgioși și seara se termina cu o repriză sănătoasă de râs, care de multe ori ținea loc și de desert : ) Se întâmpla cam o dată pe lună chestia asta și zău că am zâmbetul pe buze și acum când scriu despre asta și îmi aduc aminte ce bine ne era. Și acum ne vedem, însă nu atât de des și nu neapărat în aceeași formație. Însă pe toți, cred, ne-au marcat cumva serile alea (cred că în perioada aceea l-am auzit prima dată pe Marius că și-ar deschide „un restaurant, o cârciumă, ceva”, iar eu cam atunci îmi consolidam autoritatea de connaisseur în materie de băuturi) și legătura de prietenie dintre noi a rămas la fel de puternică.

Generația noastră, a celor trecuți de 30 de ani, a crescut cu astfel de „seri între prieteni” sau „în vizită la cineva”. Părinții noștrii se vizitau cu alți părinți, noi ne jucam cu alți copii în camera lor pentru că nu prea aveam voie să „ne uităm în gura celor mari”. Sau, periodic, la noi acasă erau niște oameni în vizită. Mama gătea niște lucruri care îi ieșeau ei foarte bine, culegea complimente mimând tot timpul la început un acces de modestie, se spuneau bancuri cu sau fără perdea, multe dintre ele, bineînțeles, cu Ceaușescu. Și, la fel, vinul curgea, volumul creștea, iar seara se termina invariabil într-o veselie generală.

Acuma lumea vrea să iasă afară. Orașul s-a umplut de restaurante, baruri și cluburi. Ai de unde alege și oferta se îmbogățește pe zi ce trece. Românii nu mai sunt aceleași gazde primitoare de odinioară. Când se gândesc să invite pe cineva acasă confortul, oboseala de peste zi sau cea acumulată în timpul săptămânii, perspectiva unei ore petrecute în bucătărie printre cratițe și apoi o alta printre vase murdare, ei bine, toate astea le taie cheful de musafiri. „Dar nu mai bine ieșim în oraș? Că și-așa n-am mai ieșit de nu știu când! Am auzit că s-a deschis un loc mișto…”. Deși sunt convins că nici o ieșire în oraș nu se compară cu o cină între prieteni acasă. Și cred că sunteți și voi de aceeași părere.

Gândiți-vă când ați făcut chestia asta ultima oară. Și apoi gândiți-vă la o proximă ocazie în care veți putea repeta experiența și începeți să vă organizați. Bineînțeles, eu pot să vă ajut să vă faceți o listă de băuturi. Iar prietenul meu Marius vă așteaptă la Băcănia Veche cu tot felul de bunătăți, ingrediente și condimente, dar și cu sfaturi sau idei despre meniul pe care-l puteți pregăti în seara respectivă. O să încerc să vă deschid apetitul cu primele sugestii legate de băuturi:

Puteți începe seara cu niște aperitive. După gust, acestea pot fi tari, mai ales pentru domni, și aici vă recomand călduros un single malt , sau mai lejere, fie că vorbim de un prosecco, de un Aperol Spritz sau de un vin alb sec.

Alegerea vinului pe care-l veți servi în timpul mesei, ține de mâncarea pe care o pregătiți. Găsiți niște sfaturi despre asta aici. Însă eu vă recomand, mai ales în serile de iarnă, să încercați un vin roșu bun, pe care să-l decantați cu o oră-două înainte și care să vă însoțească până la finalul mesei. Și credeți-mă, dincolo de etichetă, reguli și prejudecăți, un vin roșu bine ales este oricând binevenit la o cină cu prietenii. Îmi vin în minte următoarele variante: Enira Reserva, Anima Pinot Noir, Vinha Grande Douro, Rosso di Montalcino sau Terra Rossa. Sunt cred cele mai bune vinuri din oferta theliquorstore pe care puteți să le cumpărați la un preț care să nu destabilizeze bugetul petrecerii.

La desert puteți bea un Amaretto cu gheată și un strop de lămâie, o grappa sau un limoncello  care să vă ajute la digestie. Bineînteles, dacă vă țin puterile, puteți orcând să beți un coniac, alături de o cafea ușoară.

M-aș bucura să vă pot fi de folos cu alte sfaturi și sugestii și m-aș bucura și mai tare să aflu că vă gândți deja să petreceți o astfel de seară cu prietenii în perioada următoare. Și vă aștept apoi cu povești pe blogul acesta. Bucurați-vă de viață și împărțiți și cu noi experiențele voastre!

 

 

 

 

 1. andreea , 25 ianuarie 2012 la 18:18

  daaa… imi plac la nebunie astfel de intalniri 🙂
  pana se termina de gatit, toata lumea vorbeste cu toata lumea, grupulete grupulete… dar cand vine momentul de gustat toata lumea dezbate acelasi subiect: foarte bun/ sa imi dai si mie reteta/ data viitoate cand ne vedem va fac eu nu stiu ce desert, sau nu stiu ce minunatie
  nu prea le aveam noi cu iesitul… dar parca si pentru intalnirile de gatit am ajuns prea ocupati. pacat!

 2. Enache , 25 ianuarie 2012 la 19:25

  bun asa! adica mai vede si lumea ce-ti place sa bei si ia exemplu ;D

 3. Tudosiei , 10 februarie 2012 la 10:31

  Hai sa afli una buna: cand am cunoscut-o pe ioana, am facut intr-o seara paste cu nu-stiu-ce, insa cam cum va faceam voua in lungile noastre sedinte. Si nu i-au placut: erau prea grele. Dupa care am inceput sa le „usurez”. Rezultatul – pentru care acum trebuie sa ii fiu recunoscator – este ca pastele mele acum, la 10-11 ani de atunci, sunt mult mai bune! :)))

 4. dragos (author), 10 februarie 2012 la 10:49

  Pai atunci sa ne mai faci! Pe genul: „nu nene, nu cred pana nu gust!” : )

 5. Dorin Chiotea , 13 aprilie 2012 la 16:08

  Dragos, o sa las berea deoparte de dragul tau. Sa-mi recomanzi niste bauturi fine dupa care sa nu fac burta!…

 6. dragos (author), 13 aprilie 2012 la 16:15

  Draga Dorin o sa fiu foarte bucuros sa te ajut. Nici nu stii cate „minunatii” asteapta sa le descoperi. Evident cu efecte mai mici asupra „siluetei” : ))

 7. Dorin Chiotea , 16 aprilie 2012 la 16:39

  O sa te trec pe lista invitatilor-experti la Realitatea TV. Sa-mi trimiti pe email nr tau de tel!