Vinuri italienesti pentru toate buzunarele

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

carouO mâncare bună trebuie să fie însoțită de un vin pe măsură. Iar italienii par să știe foarte bine acest lucru. Asemeni francezilor, italienii se pot lăuda cu o gastronomie extrem de complexă, dar și cu o listă de vinuri greu de epuizat, care pot însoți cu succes o multitudine de mâncăruri. Iată zece vinuri italienești pe care le puteți găsi în România la prețuri rezonabile și pe care merită cu prisosință sa le degustați în compania unor mâncăruri italienești la restaurant sau chiar acasă

Lambrusco Reggiano – Cele mai bune vinuri Lambrusco provin din zona submontană a Apeninilor sau din sudul Modenei. Gustul dulce, culoarea sa roșie și aspectul de frizant sunt surprinzătoare la prima întâlnire. Pentru degustătorul neavizat poate părea o greșeală. Însă încercați să-l beți înainte de masă, bine răcit, în compania unui platou de prosciutto și parmigiano și apoi îi veți înțelege perfect rostul.

Piccini Memoro – Este un cupaj foarte reușit de Nero D’Avola, Primitivo, Montepulciano și Merlot. A fost marturat 12 luni în butoaie de stejar și are un buchet foarte echilibrat și prietenos, cu corp mediu și acciditate balansată. Merită degustat în compania unor pene all’arrabbiata.

Sogno di Ulisse – Un cupaj de Chardonnay și Malvasia, cu un buchet de arome foarte plăcut și o prospețime sprințară care îl recomandă pentru mesele cu pește și fructe de mare, dar și pentru o dupa-amiaza de vară petrecută cu prietenii la un pahar de vin

Canaletto Prosecco – Un prosecco sec, provenit de la unul dintre cei mai mari producători și comercianți de vin din Italia. Cu buchet foarte aromat în care distingi note de mere verzi și citrice. Este proaspăt, cu mineralitate moderată și gust răcoritor și poate fi băut la aperitiv, în compania unor salate cu mozzarella.

Remole Toscana – Este un cupaj din Cabernet Sauvignon și Sangiovese. Aromele de fructe sălbatice ale Cabernetului se întâlnesc în acest vin cu cele de prune, vișine și ierburi uscate ale Sangiovese-ului, soiul cel mai cultivat al Italiei. Este un exemplu perfect de vin care poate fi gustat la orice mâncare și în orice ocazie. Fiind însă un italian, merită însoțit de paste precum all’amatriciana

Unico Merlot – Un vin multipremiat, care a fost desemnat în 2010 cel mai bun roze din Italia. Este aromat și senzual, inundat de un gust persistent de fructe roșii bine coapte, cu o structură bine echilibrată și un post-gust extrem de plăcut. Poate fi servit ușor răcit în compania unor salate de vară sau mâncăruri reci cu carne albă. Este unu dintre cele mai bune rozeuri de pe piață, cu un excelent raport calitate-preț.

Vernaccia di San Gimignano – Un vin alb celebru în Italia, produs de Teruzzi&Puthod din struguri Vernaccia cultivați exclusiv în Siena. Este foarte fresh și fructat, un companion excelent pentru zilele călduroase, dacă este răcit înainte. Poate fi combinat cu succes la masă cu niște paste cu somon și sos alb

Ritratti Pinot Grigio – Un Pinot Grigio veritabil, produs in regiunea Trentino, unde a fost introdus, pentru prima data, deabia in secolul al 19-lea. Este un vin fresh, cu parfum de flori și miere, o incantare pentru zilele calduroase, cand poate fi savurat bine racit, in compania unor salate cu fructe de mare

Masi Campofiorin – Un vin cu buchet complex, corpolent, însă extrem de fructat și cu o textură foarte fină. Are note de prune, vanilie și dulceață de violete în gust și este ușor picant în postgust. Excelent în compania mâncărurilor cu vită sau vițel făcute la cuptor, cu sosuri elaborate

Amaranta Montepulciano – Montepulciano este un soi de struguri foarte special a cărui origine a fost multă vreme nesigură. Vinul obținut din acești struguri este intens, persistent și are arome de fructe și flori cu note de cireșe și mure bine coapte. Este excelent în compania unor mâncăruri cu carne tocată, bine condimentată și sos de roșii. Cum este lasagna de pildă. Sau savuroasele vinete alla parmigiana.