Despre scotch. Ghidul incepatorului

Scris de dragos în CULTURĂ GENERALĂ

scotch-glassNu trebuie să fii doct în materie de whisky ca să te bucuri de gustul unui scotch bun. Însă câteva cunoștințe de bază despre whiskyul scoțian te vor ajuta să înțelegi această bătură, să înveți să alegi și să descoperi arome încântătoare la fiecare nouă degustare. Legenda spune că Sfântul Patrick a adus în Europa știința distilării, învățată de la mauri. Se pare că el i-a învățat pe celți să facă “apa vieții” – uisce beatha, devenită mai târziu whisky. De altfel primele distilerii atestate erau în mănăstiri, iar băutura obținută era folosită în scopuri medicale. Evident, sunt cunoscute puține lucruri despre originile acestei băuturi foarte vechi. Însă toată lumea pare să fie de acord că locul său de naștere este Scoția. De acolo povestea acestei băuturi s-a extins în întreaga lume, iar astăzi fie că vorbim despre rye, bourbon sau scotch, vorbim de fapt tot despre whisky, adică o băutură distilată din cereale. Scoțienii au ținut să-și protejeze tradiția și au patentat termenul de scotch. O băutură care poate fi distilată și maturată minimum trei ani doar în Scoția. Scotchurile single malt provin dintr-o singură sursa (distilerie), iar blended scotchurile sunt amestecuri de single malturi (un blended whisky poate conține până la 50 de malturi diferite în compoziția sa). Asemeni vinului, un single malt devine mai bun atunci când îmbătrânește în butoaie, însă acest proces se încheie, în cazul său, după ce a fost îmbuteliat. De asemenea, gustul unui single malt este influențat de procesul de distilare, dar și de regiunea din care provine. Există patru mari regiuni renumite pentru distileriile  lor în Scoția: Highland, Islay, Speyside, and Lowland. Fiecare cu caracteristicile sale de gust și cu metode de producție aparte (de la tipul de orz, drojdiile folosite și sursa de apă până la butoaiele în care sunt maturate). Scotchurile din Islay sunt, de obicei, cele puternic afumate, cele din Speyside sunt mai suple și cu o textură ceva mai delicată, cele din Higland sunt de obicei cele mai aromate, iar cele din Lowland sunt ceva mai light și mai puțin aromate.

Tipuri de single malturi

Degustătorii profesioniști au creat, de-alungul timpului, mai multe moduri de clasificare a single maturilor după regiunea din care provin, dar și după experiența degustării. Cele mai cunoscute branduri din Islay sunt: Ardberg, Bowmore, Bruichladdich, Caol Ila, Lagavulin sau Laphroaig. Sunt single malturi cu o aromă puternică de turbă și un gust ușor sărat sau iodat. Din regiunea Speyside avem single malturi precum Aberlour, Balvenie, Benromach, Cardhu, Cragganmore sau Macallan, precum și scotchurile “Glen” (Glenfiddich, Glenlivet, Glendronach, ș.a.m.d.). Cele cu “Glen” în nume sunt de obicei ceva mai light și mai ierboase în gust, cu arome delicate și un buchet mai puțin sofisticat. Balvenie sau Macallan sunt scotchuri cu un buchet mai bogat și cu o ușoră dulceață specifică în pos-gust. Din Higland avem branduri precum Dalwhinnie, Clynelish, Glenmorangie, Old Pulteney, Oban sau Edradour. Sunt single maturi cu o textură florală și un buchet de arome foarte bogat. În fine, din în Lowland mai activează astăzi doar patru distilerii: Ailsa Bay, Auchentoshan, Glenkinchie și Bladnoch. Sunt scotchuri cu o textură ușoară și buchet mediu.

În funcție de gust, single malturile sunt clasificate astfel: light – scotchuri fructate, cu o textură ușor ierboasă și un post-gust proaspăt (Glenfiddich, Glenkinchie sau Tormore), delicate – arome florale și o textură ușor lemnoasă (Dalwhinnie sau Glenlivet), cu buchet bogat – cu arome complexe și o textură ceva mai uleioasă (Balvenie, Macallan, Glenmorangie sau Singleton) și afumate – cu gust de turbă și condimente (Highland Park, Talisker, Lagavulin, Laphroaig sau Ardberg)

Cum se bea?

Există variate discuții în legătură cu modul corect în care se bea un scotch. Simplu, cu gheață, cu un pic de apă sau cu sifon. Se spune că e bine să guști măcar o dată un scotch bun simplu. Apa sau gheața au darul de a potența aromele, tăind din tăria acoolului, prin urmare își au și ele rolul lor. Puriștii spun că scotchul amestecat în diferite combinații sau cocktailuri este o blasfemie. Însă o buna parte din succesul cunoscut de această bătură în ultimii ani se datorează și acestor combinații în care consumatori tineri mai ales preferă să o bea.