Cadouri cu gust pentru Craciun

Scris de dragos în BLOG

ChampagneChristmasPentru că avem atâtea lucruri de sărbătorit în decembrie și pentru că zilele petrecute cu cei apropiați merită însoțite de băuturi speciale, iată o listă de recomandări pe care merita sa o citiți inainte de a incheia lista cadourilor de Crăciun. O sticlă de vin bun, pe care să o savurezi pe îndelete, sau o licoare trecută de vârsta majoratului care să te încălzească pe dinăuntru în scurtele, dar binecuvântatele episoade casnice, în care ai destulă liniște ca să poți să rămâi singur cu gândurile tale. Așa imi imaginez eu ca trebuie sa fie Sărbătorile de iarna.

O masă festiva. Începe, evident, cu aperitivele. Bunicii sau părinții nostri obișnuiesc sa bea un pahar de tarie inainte de masă. Ca sa își pregatească stomacul, cum se spune. Sau ca să se binedispună. În cele mai multe cazuri este vorba despre o tărie făcută în casă, însoțită de poveșit ușor mitologice despre cei trecuți, care au știu să păstreze tradiția și care au transmis din generație în generație licori bine ticluite și pregătite fix pentru ocazii ca aceasta. Dacă nu aveți o astfel de băutură în casă puteți încerca o țuică de Zetea sau de Bucium. Vor fi, cu siguranță, pe gustul seniorilor și vor încânta și papilele celor mai tineri. Astăzi poate să mai fie un whisky bun sau un rom, pe care să-l deguști în tihnă și căruia să-i descoși aromele fine cu gândul la anii ce-au trecut. Sau poate să mai fie un pahar de spumant, ceva mai răcoritor, îmbogățit sau nu cu un deget de lichior (Crème de Cassis, soc sau Aperol)

Masa continuă cu un vin bun. Mă gândesc ar trebui să fie roșu și memorabil. Fie că este vorba despre o ediție limitată sau pur și simplu de un vin bun, păstrat câteva luni în butoaie de stejar, cu un buchet bogat de arome și un corp pe gustul tuturor.

În fine, se încheie tot cu o licoare fină. Fie că este vorba despre o grappa maturată, despre un coniac rar, de Grand Champagne, fie de un brandy ceva mai elaborat sau de unul foarte vechi

Cu bule, dar nu orice bule. Bineînțeles, pentru ultima noapte, cea dintre ani, n-ar fi rău să aveți la îndemână un spumant sau o șampanie. Eu cred că trebuie să aveți o sticlă de șampanie bună în frigider tot timpul anului ca un reminder că trebuie să aveți oricând ceva de sărbătorit. Însă sfârșitul de an este inclus în această categorie “by default”. Recomandarea mea este să încercați ceva special de data asta și să nu vă mulțumiți cu spumantele foarte ieftine sau “carbogazoasele”, cum îmi place mie să le spun, care au invadat supermaketurile. De pildă un Moet Brut Imperial sau un prosecco făcut de cel mai prestigios producător din Valdobbiadene (patria acestui strugure), Foss Marai.

CLICK PENTRU SELECȚIA NOASTRĂ COMPLETA DE CADOURI: BAUTURI FINE, IMPACHETARI SPECIALE, ACCESORII SI COSURI CADOU