Licori cu arome de iarna

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

iarna2Iarna se pregătește să ne viziteze cu ninsori și cu frig și, mai ales în preajma Sărbătorilor, ne vom găsi tot mai des motive să zăbovim seara acasă, la căldură, alături de cei dragi. Rețeta perfectă pentru o seară petrecută acasă, departe de aglomerația și fumul din baruri, este o băutură care să rimeze cu vremea de afară și pe care să o închinați alături de cei dragi.

Un vin roșu este oricând binevenit, însă dacă doriți să încercați niște esențe ceva mai tari, v-aș recomanda să încercați câteva romuri și lichioruri cu arome de sezon:

Gold Strike – Este un lichior de scorțișoară, cu foițe de aur comestibile, produs de celebrul producător de lichioruri olandez Lucas Bols. Această băutură poate fi consumată în cocktailuri sau simplă, în shoturi, după ce a fost ținută câteva ore bune la congelator

Pisa – Un lichior de fistic, alune și migdale, tipic pentru regiunea Toscana, care l-a inspirat pe creatorul său. Ideal pentru cocktailuri, este suficient de aromat pentru a fi savurat și simplu, puțin răcit înainte.

Drambuie – Un lichior scoțian preparat din whisky, miere, ierburi și condimente. Aroma dominantă pe care o percepi imediat este clar cea de miere. S-a comercializat prima dată în 1910, în Edinburg, unde s-au vândut în primul an doar 24 de sticle, conform atestărilor. Șase ani mai târziu însă, Drambuie a devenit primul lichior acceptat în colecția de băuturi a Casei Lorzilor.

Gosling – Unul dintre cele mai apreciate romuri negre din lume, originar din Insulele Bermude, a castigat chiar anul trecut medialia de aur la prestigioasa competitie The Rum Masters. Este un rom negru foarte placut, spicy, de care te poti bucura de-a dreptul, cu un strop de apa, sau cu ginger beer intr-un delicios Dark&Stormy.

Stroh 80 – Diluat în apă fierbinte sau în ceai este băutura perfectă pentru zilele geroase. Originar din Austria este o băutura extrem de populară in after ski barurile și cafenelele din stațiunile montante. Secretul este să adaugi trei părți de apă la o parte de lichior și să adaugi, după gust miere sau lămâie.  Poate fi băut și rece în shoturi. Însă cu măsură pentru că este destul de tare.

Licor 43 – Un lichior spaniol cu arome puternice de lămâie, flori de portocal și vanilie, produs din 43 de ingrediente distincte. Rețeta sa pare să dateze din timpul Imperiului Roman. Este foarte popular în stațiunile de vacanță din Spania unde este băut simplu, cu gheață și apa tonică sau în variate rețete de cocktailuri răcoritoare.

Dom Benedictine – Legenda spune că acest lichior din ierburi a fost inventat de călugării benedictini din abația Fecamp din Normandia. Însă mult mai plauzibilă este varianta susținută și de producători, aceea că lichiorul a fost inventat în secolul 19 de Alexandru cel mare, un negustor de vinuri din Fecamp. Are o aromă foarte subtilă de lavandă, cu note persistente de miere în gust.

Winter Jack – O băutură de sezon pe care merită să o încercați. Este vorba despre un punch făcut cu Jack Daniel’s și suc de mere, nu foarte alcoolizat (15%) și nici prea dulce, cu note persistente de scorțișoară și cuișoare. Este un fel de suc de mere pentru adulți, care trebuie neapărat băut fierbinte.

Jim Beam Honey – Este probabil cel mai cunoscut bourbon din lume și, cu siguranță, unul dintre cele mai bine vândute. A fost creat pe la jumătatea secolului 19 de un emigrant german, care și-a schimbat numele din Boehm în Beam. Această ediție a fost creată specială pentru acest sezon. Poate fi băută simplă, dacă îți place dulceața ușoară din post gust, sau într-un hot toddy, cum îl beau americanii (amestecat cu puțină apă fierbinte, lămăie și un băț sau două de scorțișoară)

Tuică Zetea – Zetea este o afacere de familie, care și-a brevetat și propria metodă de distilare a țuicii și palincii încă din anii ’90. Sunt băuturi naturale 100%, fără adaosuri, și învechite în butoaie. Zetea de Transilvania a primit medalia de aur în 2001 la Concursul Mondial de la Bruxelles.

Grand Marnier –  este un lichior pe bază de coniac cu aromă de portocale, asemănător la gust cu Cointreau. Însă Cointreau folosește coaja rasă de portocală dulce și amară, în vreme ce Grand Marnier folosește doar portocală amară și are o tărie ceva mai pronunțată.