Cidrul, o bautura din nou la moda

Scris de dragos în CULTURĂ GENERALĂ

ciderCidrul este una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice. Își dispută acest privilegiu cu vinul și există dovezi istorice incontestabile care vorbesc despre această băutură încă dinaintea Imperiului roman. Primele popoare care au produs cidru de mere in mod intensiv au fost celții, bretonii și normanzii. Și strămoșii noștri obișnuiau să mai facă, mai ales în zonele cu meri din belșug, însă obiceiul aproape că s-a pierdut. Iar astăzi, din păcate, mai greu găsești în magazine cidru produs în România. Cidrul este un suc fermentat de mere, pere sau gutui, usor alcoolizat (2-8% concentrație) și cel mai adesea accidulat. Pentru francezi, mai ales in nordul țării, este un fel de băutură populară, nelipsită la marile adunări, mai ales vara când gustul răcoros și concentrația mică de alcool se înțeleg perfect cu căldura de afară. Locul de naștere al cidrului este indicat de francezi în Normandia, unde băutura aceasta este și foarte populară, însă veți găsi cidru peste tot în Franța, în Spania, Italia, Germania, Anglia sau Irlanda. Marea Britanie deține recordul pentru cel mai mare consum de cidru per capita. Aici se produc circa 500 de milioane de litri pe an și o bună parte din el este obținut din pere și este cunoscut și sub numele de perry. Cel mai adesea, cidrul pe care îl găsiți în magazine este accidulat, făcut din pulpă de fruct sau concentrat, cu sau fără îndulcitori adăugați. De obicei, este ceva mai dulce decât cidrul de fermă și este indicat să-l beți bine răcit, exact ca berea. Cidrul de fermă sau cel organic este tulbure și este ceva mai sec și mai puțin acidulat decât cel produs industrial. Este indicat să-l degustați la temperatura camerei (sub 18 grade totuși) ca să vă puteți bucura de aromele sale complet naturale.

Stiluri de cidru

Englezii preferă cidrul puternic aromat și ceva mai sec. Ei obișnuiesc să matureze cidrul în butoaie de lemn și să-l bea la o temperatură de 10-12 grade. Francezii preferă cidrul ceva mai puternic alcoolizat și mai dulce. Însă veți găsi în nordul Franței o varietate extrem de mare de stiluri, de la cidrul de mere foarte aromat și puternic fermentat până la cidrul puternic accidulat și foarte sec. Poți prepara cidrul și în casă, toamna, și apoi să te bucuri de el tot restul anului. Este excelent în compania brânzeturilor. Brânzeturile sărate vor avea nevoie de un cidru sec și acidulat, în timp ce un cidru ceva mai dulce, făcut din mere pentru masă trebuie asortat cu brânzeturi fresh, nu atât de sărate sau cu brănzeturi urșor maturate. Cidrul poate ține foarte ușor companie și cărnurilor de porc și salatelor cu rădăcinoase.

Da click aici pentru colecția noastră de cidruri englezești