100% tequila

Scris de dragos în CULTURĂ GENERALĂ

Tequila2Tequila este una dintre cele mai răspândite băuturi din lume, însă dincolo de granițele Mexicului sunt foarte puțini cei ce o cunosc cu adevărat. Istoria ei este învăluită în tot felul de legende puternic romanțate, iar reputația ei de companion de nădejde al petrecăreților este uneori exagerată. Tequila este o băutură nobilă și merită să fie degustată și savurată și ea cum sunt și alte băuturi cu faimă mai bună din Europa sau nordul Americii.

Maguey, agava albastră din care se produce tequila, era cultivată și venerată încă de pe timpul aztecilor și mayașilor. Era simbolul zeiței Mayaheul, mama zeilor. Populațiile precolumbiene recoltau sucul de agave, îl fermentau și produceau din el pulque, o băutură slab alcoolizată care este strămoșul tequilei de astăzi. Primii coloniști spanioli ajunși în această zonă au început să distileze acest fermentat și, treptat-treptat, noua băutură a devenit foarte populară printre băștinași.

5 legi ale tequilei

O băutură spirtoasă făcut din agave poate fi numită tequila dacă îndeplinește următoarele cinci condiții: trebuie să fie făcută din agave albastre, crescute în statele Jalisco, Michoacan, Nayarit, Guanajuato și Tamaulipas. În compoziția ei trebuie să existe minimum 51% distilat de agave. Cu cât procentul se apropie de 100%, cu atât calitate băuturi este mai mare. În fine, să fie îmbuteliată în Mexic și să fie distilată măcar de două ori.

Cum este făcută?

Procesul de distilare al tequilei este unul destul de elaborat. Fructul agavei (pina) este mai întâi “gătit”. Modul în care este preparat, după ce a fost cules, diferă de la un producător la altul. Unii îl fierb, alții îl frig la foc mic, iar alții îl îngroapă în jar. Apoi este extras sucul, fermentat și abia apoi distilat. Iarăși, modul de distilare al sucului de agave poate diferi de la producător la producător. Unii preferă să o distileze tradițional, “la cazan”, iar alții prin coloane de distilare. O tequila premium este înnobilată apoi în butoaie de stejar care au adăpostit înainte whiskey sau brandy.  Perioada de maturare nu e lungă, doar tequila cea mai scumpă ajungând să stea în butoaie mai mult de patru-cinci ani.

5 tipuri de tequila

Blanco sau Silver – o tequila nematurată, îmbuteliată imediat după distilare sau maturată mai puțin de două luni în cazane de inox sau butoaie de stejar

Joven sau Oro – un amestec de tequila blanco și tequila reposado

Reposado – maturată cel puțin două luni, dar mai puțin de un an, în butoaie de stejar

Anejo – învechită mai mult de un an, dar mai puțin de trei

Extra Anejo – învechită mai mult de trei ani în butoaie mici de stejar (600 de litri sau mai mici)

5 tequila care merită gustate

El Jimador Reposado – O tequila destul de light. Varianta Reposado are o aromă aparte semn că nu a stat degeaba să se odihnească 2 luni în butoaie de stejar până să fie îmbuteliată. „Jimador” este fermierul care cultivă agave, fructul din care se face tequila

Jose Cuervo Gold – Jose Cuervo este prima marcă de tequila din istoria Mexicului, produsă și astăzi în La Rojena, cea mai veche distilerie activă din America Latina. Jose Cuervo este cea mai vândută tequila din lume, cu peste 60 de milioane de sticle comercializate anual.

Patron Anejo – Patron este unanim recunoscută drept una dintre cele mai bune tequila din lume. Este produsă în proporție de 100% din agave, în mai multe ediții cu rețete și ani de maturare diferite. Un gust foarte ierbos, delicat și uleios în contact cu bolta palatină.

Don Julio Reposado – Una dintre cele mai prestigioase mărci de tequila din lume. O băutură creată în distileria care poartă numele fondatorului Don Julio Gonzalez, deschisă în 1942, când Gonzalez avea doar 17 ani. De la varianta simpla, albă, până la cea Anejo, cu un buchet special și o savoare pe care n-o întâlnești la o tequila obișnuită, întreaga colecție Don Julio se remarcă printr-o dulceață aparte, provenită din agavele atent selectate, și prin note preceptibile de caramel și scorțișoară

Herencia Extra Anejo – Herencia este unul dintre producătorii prestigioși de tequila din Mexic. Tequila Herencia este făcută 100% din agave Weber, de cea mai buna calitate, și apoi maturată, în funcție de ediția realizată, în butoaie noi de stejar american. Această Extra Anejo a fost ținută în butoie aproape 4 ani de zile și a fost lansată într-o ediție foarte limitată de 624 de sticle

Puteți consulta oferta noastră completă de tequila aici