10 lichioruri cu arome de vara

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

cocktails-lrgMulte dintre cocktailurile gustoase pe care le savurați doar în vacanțe sau cu ocazii speciale puteți să le preparați oricând acasă, dacă aveți la îndemână ingredientele necesare. Este vorba îndeobște de lichioruri fresh, ușor alcoolizate, care pot fi combinate imediat în rețete lesne de învățat. Iată zece astfel de licori care pot servi drept bază pentru cocktailuri, pe cât de simple, pe atât de savuroase.

Pimm’s – un lichior făcut din gin, sucuri de fructe și condimente pe care englezii adoră să-l bea în diverse combinații în sezonul cald. O combinație foarte simplă în care poate fi băut este Pimm’s Lemonade (3 parti limonadă la o parte de Pimm’s, cu gheață din belșug și frunze de mentă). El poate fi însă băut și cu apă tonică sau cu ginger ale și asezonat cu o felie de lămâie și/sau cu felii subțiri de castravete.

Aperol –  băutură inventată de Barbieri, un producător din Padova, la începutul secolului 20. Rețeta sa a rămas neschimbată până astăzi, iar printre ingredientele sale de bază se numără portocala, gențiana sau rubarba. Cel mai frecvent îl găsești în combinație cu prosecco în Aperol Spritz, rețeta care i-a adus de altfel succesul fulminant din ultimii ani. Rețeta este cât se poate de simplă: la o parte de Aperol, pui trei părți de prosecco într-un pahar plin cu gheață, asezonat cu o felie de portocală și un strop de apă minerală. Foarte frecvent îl găsești combinat cu gin în diverse cocktailuri. Iată două exemple: Cheeky Negroni (o parte gin – de preferat un gin ceva mai aromat precum Hendriks sau Blackwoods, o parte vermut alb, o parte Aperol. Ingredientele se amestecă cu gheață într-un pahar înalt și la final puteți adăuga o felie de grepfruit) sau Aperol gin punch (într-un bol amestecați 5 părți gin, 3 părți Aperol, 1 parte Chartreuse galben, 2 părți suc de lămâie, 2 părți suc de grepfrut, 1 parte suc de portocală, câțiva stropi de bitter – Angostura și o sticlă de spumant. La final adăugați gheață)

Chartreuse – lichior creat de călugării din ordinul Carthusian în secolul al 18-lea. Este un distilat din 130 de ierburi și poartă numele mănăstirii Chartreuse din regiunea Grenoble. Este dulceag, ușor spicy și poate fi combinat în tot felul de rețete de cocktailuri răcoritoare. Cel verde, ceva mai alcoolizat, poate fi băut cu limonadă, mentă și gheață din belșug. Cel galben, ușor mai dulceag, poate fi băut cu apă tonică, câteva felii de lămâie și gheață.

Bols – Este numele unui celebru negustor și producător de lichioruri din Amsterdam, care a creat în urmă cu câteva secole multe rețete de lichioruri exotice pe care le savurăm și in zilele noastre. Astăzi, sub brandul generic Bols, sunt produse 38 de lichioruri cu arome diferite, însă noi vă propunem să încercați două dintre ele: cel de soc și cel de coacăze negre. Un cocktail pe care îl regăsiți probabil tot mai des prin baruri și care vă aduce aminte de socata din copilărie este Hugo (o parte lichior de soc, două părți de spumant, frunze de mentă și lime). Lichiorul de coacăze negre sau Creme de Cassis îl puteți bea în aceleași proporții cu vin alb foarte sec și se numește Kir sau cu spumant și se numește Kir Royal. Nu ratați pachetele speciale pentru aceste cocktialuri de pe theliquorstore.ro!

Malibu – este un rom cu aromă de cocos, făcut după o rețetă originală din insulele Barbados. Este ușor dulceag, însă aroma de cocos și textura sa foarte uleioasă se combină perfect cu apa tonică. Iar rețeta de Malibu tonic este foarte simplă: într-un pahar plin de gheață amestecați două degete de Malibu, apă tonică și asezonați cu două-trei felii de lămâie.

Archers – un șnaps de piersici, foarte gustos, care este deseori servit cu sucuri de portocale sau lămâie și cu multă gheață. Cuvântul șnaps provine din germana veche, din verbul snappen, care înseamnă un fel de “a trage o dușcă”. De aici și obiceiul întâlnit mai ales în țările nordice, de a bea shoturi de snaps în majoritatea momentelor festive. Puteți combina foarte usor o jumătate de măsură de Archers cu o măsură de piure de piersică și două de prosecco pentru savurosul și deja celebrul cocktail Bellini

Midori – un lichior de pepene galben produs de celebra distilerie japoneză Santory. De altfel, se pare că secretul gustului său foarte bun este legat de soiul de pepeni folosiți, numit Mecca, din provincia Yubari. Este o băutură foarte populară în sezonul cald, folosită în cocktailuri exotice pentru gustul său, dar și pentru culoarea foarte atractivă. Cea mai simplă rețetă pe care vi-o recomand se numește Vodka Melon. Într-un pahar înalt plin pe jumătate cu gheață amestecați o măsură de votcă, o măsură de Midori și suc de pepene galben până sus (piure făcut într-un blender)

Passoa – Este un lichior franțuzesc, în ciuda numelui cu sonorități portugheze. Are ca principale ingrediente fructul pasiunii și mango. Culoarea sa roșu-rozaliu este inconfundabilă, iar gustul său unic îl face nelipsit din cocktailurile exotice. Asta nu înseamnă însă că e o băutură dedicată exclusiv mixurilor. Producătorul ne recomandă să-l bem cu gheață sau în combinație cu suc de portocale sau grapefruit. Puteți de asemenea să combinați o măsură, cu o jumătate de măsură de votcă și cu suc de cranberry într-un pahar înalt plin cu gheață

Southern Comfort – Este un lichior făcut din fructe, condimente și whisky și a fost creat în secolul 19 de un barman din New Orleans care era nemulțumit de gustul whisky-ului pe care îl vindea. De altfel pentru un ochi neantrenat, el poate fi ușor confundat cu whisky-ul atunci când este turnat într-un pahar transparent. Gustul cel mai pregnant de fruct este cel de piersică. Vă recomand să amestecați pur și simplu o măsură într-un pahar înalt de limonadă cu mentă și veți obține o băutură pe cât de simplă, pe atât de delicioasă.

Zedda Piras – un distilat tradițional din Sardinia făcut din coacăze roșii și frunze de mirt. Are un parfum inconfundabil și este consumat cel mai des ca și digestiv. Deși este distribuit în toată Europa, nu se bucură, cumva pe nedrept, de popularitatea altor băuturi italienești. Poate fi băut simplu, cu gheață, sau cu apa minerală și lămâie. Eu vă recomand să amestecați o măsură de Zedda Piras într-un pahar înalt plin cu gheață, fresh de portocale si grepfruit roz.