10 cocktailuri racoroase cu vin

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

winecocktailÎn România, sprițul făcut cu sifon este cunoscut din secolul al 19-lea, venit pe filieră ardelenească, se pare, de la austrieci. I-a cucerit foarte repede pe ai noștri, mai ales în epocile în care vinul de masă era prost și berea și mai dihai și a rămas până de curând o combinație foarte populară printre clienții teraselor, mai ales în timpul sezonului cald. Când ai un vin bun poate părea o blasfemie să-l combini cu alte ingrediente înainte să îl bei. Însă un amestec bine ticluit și răcoros poate anima orice petrecere în miez de vară. Când ai un vin modest sau un vin care nu-i pe gustul tău, cu atât mai mult. Un punch sau un spriț poate să salveze situația, ba poate chiar să fie o idee foarte inspirată într-o după-amiază fierbinte când orice băutură trebuie să fie înainte de toate rece și hidratantă. Vinul, amestecat cu fructe, gheață și apă minerală, își va face simțită prezența doar atât cât trebuie să binedispună asistența, fără dureri de cap. Iată zece rețete verificate, ușor de făcut și acasă

Summer sangria. Pentru această rețetă aveți nevoie de: o sticlă de Gewurztraminer, trei lingurițe de triplu sec, o jumatate de pahar de suc de portocale strecurat (fără pulpă), un sfert de pahar de sirop simplu sau miere, un măr verde, tăiat în bucăți medii, un lime tăiat felii, două pahare de boabe de struguri tăiate pe jumătate, 2 kiwi decojite și tăiate felii. Toate ingredientele sunt amestecate într-un bol și ținute minimum 4-5 ore la frigider. Înainte de a fi servit, punchul trebuie completat cu apă minerală (jumătate de litru), cu gheață și cu crenguțe de cimbru.

Fresh Lambrusco. Într-un shaker plin cu gheață amestecați 3 măsuri de Lambrusco Reggiano, o măsură de Campari și o măsură de fresh de grepfruit. Strecurați într-un pahar mic de bar plin cu gheață și decorați cu coajă de portocală.

Sardinian Ice Tea. Într-un pahar înalt plin cu gheață amestecați două măsuri de Zedda Piras, o jumătate de măsură de suc de lămâie. Adăugați prosecco până sus, amestecați din nou și decorați cu coajă de lămâie

Apple & Pink Julep. Într-un shaker zdrobiți ușor cu muddlerul câteva frunze de mentă, apoi adăugați o măsură de suc de mere și gheață și amestecați. Strecurați conținutul într-un pahar mare plin cu gheață, adăugați două măsuri de vin de Porto rose, apoi completați cu suc de mere până sus și amestecați bine. La final, puteți decora paharul cu o felie de măr și câteva frunze de mentă proaspătă.

Elderflower rose. Într-un blender zdrobiți un pahar de căpșuni apoi strecurați-le într-un shaker plin cu gheață. Adăugați două măsuri de lichior de soc, amestecați bine și apoi strecurați într-un pahar înalt de bar plin cu gheață. Adăugați vin rose de Provence până sus și apoi decorați cu câteva frunze de mentă.

Rose Slush. Într-un blender zdrobiți 6 cuburi de pepene rosu și amestecați cu o jumătate de măsură de miere și cu o măsură de suc de lămâie. Turnați rezultatul într-o carafa cu câteva cuburi de gheață și adăugați, după gust Charme de la Mer, apoi amestecați bine și decorați cu câteva frunze de mentă frământate usor în palmă

Strawberry sangria. Într-un bol pisează 10-12 căpșuni mari cu muddlerul, apoi amestecă-le cu o sticlă de Riesling. Ține câteva ore ingredientele la frigider, iar apoi adaugă două-trei cutii de ginger ale (500 ml) și amestecă bine. Înainte de a servi, adaugă gheață și frunze de lemongrass.

Summer tea punch. Infuzează într-un litru de apă fiartă 4 pliculețe de ceaiuri de fructe (merișor sau rodie). După ce s-a răcit ceaiul amestecă-l într-un blender cu un pahar de cireșe fără sămburi și un pahar de struguri verzi. Amestecă apoi piureul obținut cu o sticlă de Pinot Gris și jumătate de litru de apă minerală. Adaugă la final gheață și câteva cireșe sau boabe de struguri pentru décor.

White Chiller. Combinați într-un bol o sticlă de Sauvignon blanc, un pahar de tequila,  jumătate de pahar de suc de lime și jumătate de pahar de suc de grepfrut roz. Țineți acest amestec câteva ore la frigider și apoi adăugați apă minerală și gheață după gust. Decorați cu felii de lămâie și frunze de mentă.

Rebujito. Puneți într-un bol jumătate de sticlă de Sherry fino sec, un pahar de suc de lămâie, două-trei linguri de sirop de soc sau de tei și câteva frunze de mentă. Țineți amestecul la rece câteva ore și adăugați gheață, apă minerală și felii de lămâie tăiate subțiri înainte de a servi cocktailul.