Pinot gris sau grigio?

Scris de dragos în CULTURĂ GENERALĂ

WineStrugurele Pinot Gris este o mutatie a Pinotului, care stă la baza tuturor varietăților cunoscute sub acest nume (Pinot Noir, Pinot Blanc sau Pinot Gris).

Varianta franțuzească crește mai ales în regiunea Alsacia, și dă naștere unui vin destul de corpolent, cu o concentrație alcoolică de peste 13 %. Gustul vinurilor Pinot Gris franțuzești sau de influență franceză este ceva mai fructat, iar textura lor este mai uleioasă, datorită fermentației malolactice care este adesea folosită la realizarea lor. Aceste Pinot-uri sunt de găsit și în Statele Unite, Australia, Chile sau Noua Zeelandă.

Aromele lor sunt îndeobște florale, cu o notă destul de pronunțată de miere, însă nu au o amprentă aromatică unică, așa cum întâlnim la alte soiuri vecine, precum Moscato sau Riesling, motiv pentru care încurcă deseori socotelile somelierilor la examenele de blind-tasting. Cu atat mai mult cu cât Pinot Gris-ul de Alsacia, de pildă, este cel mai adesea dulce. Soiul Pinot Grigio este cultivat în Italia mai ales în zona de nord-est, este cules, în mod tradițional, destul de devreme, iar vinul obținut este cel mai adesea mineral, foarte proaspăt, cu o concetrație alcoolică de până la 13%.

Vinul italienesc este cunoscut pentru aroma sa dominantă de citrice, care poate varia de la note de lime sau măr verde, atunci când strugurii au fost culeși foarte devreme, până la gust de gref roz sau nectarină, atunci când strugurii sunt ceva mai copți. Pinot Grigio este unul dintre cele mai bine vândute soiuri din Italia, însă până de curând era considerat mai degrabă un vin de masă, de unde și gluma inventată cel mai probabil de turiștii americani: “Cum se spune în italienește la apă? Pinot Grigio”.

Astăzi, calitățile soiului sunt din ce în ce mai apreciate, iar cantitatea de teren cultivată în lume cu Pinot Gris crește de la an la an. Și pentru că vorbim de cantități, la întrebarea din titlu, răspunsul ar putea fi mai degrabă Grigio, dacă ne gândim că aproape o treime din producția acestui soi se află în Italia, iar Franța se află doar pe locul patru în acest clasament, după Italia, Statele Unite și Germania.

Stilul italienesc de Pinot este recognoscibil și în alte țări cu o climă ceva mai rece. De pildă, vinurile de acest soi din Austria, Ungaria, Slovenia și chiar și România pe alocuri, sunt asemeni celui italienesc, ceva mai minerale și mai seci, cu mai puțin fruct în gust și o concetrație alcoolică de 10-12 %.

Cu ce se mănâncă?

Întrucât Pinot Grisul este cel mai adesea proaspăt și mineral, poate fi ușor asociat mâncărurilor raw sau celor pe bază de pește sau fructe de mare. Nici carnea de pasăre nu este o alegere greșită, atâta timp cât nu este gătită la cuptor sau în sosuri prea complicate.  Condimentele care se potrivesc acestui Pinot sunt pătrunjelul, menta, coriandrul, tarhonul sau șofranul. De asemenea, când îl asociați cu o salată de vară, folosiți ghimbirul, usturoiul verde sau parmezanul.

Dați click aici pentru colecția noastră de Pinot Gris