Petrecerea din miezul zilei

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

punchProfitați un pic de zilele de primăvară cu soare și temperaturi prietenoase și petreceți o după-amiază de duminică la un brunch în aer liber. Cu cei dragi, cu mâncare bună și cu cocktailuri bine ticluite. Brunchul este o combinație între mic dejun (breakfast) și masă de prânz (lunch), inventată la sfârșitul secolului al 19-lea, se pare, de către englezi. O masă relaxată și lungă pe care nu ți-o permiți decât într-o zi liberă. De aceea se întâmplă în mod uzual duminica. Începe undeva înainte de ora prânzului cu ceai sau cafea și gustări de mic dejun și poate continua până după-amiaza cu mâncăruri ceva mai elaborate, pe care le pregătești îndeobște pentru masa de prânz. Unii obișnuiesc să spună, mai în glumă mai serios, că brunchul este scuza perfectă să bei alcool înainte de prânz. Și, pe bună dreptate, mai rar va lipsi alcoolul din meniul unui brunch organizat. Masa e lungă, ziua e liberă, prin urmare poți să te bucuri de o băutură bună, în tihnă, alături de cei apropiați, pentru că brunchul este, aproape prin definiție, un soi de petrecere diurnă “în familie”. Când vine vorba despre băuturi, meniul este construit mai degrabă ca pentru micul dejun: se servesc punchuri, cocktailuri pe bază de sucuri naturale, vinuri spumante. Mai rar vezi la brunch un bar bine aprovizionat cu băuturi spirtoase. Mai ales pentru că o astfel de masă este programată de cele mai multe ori “a doua zi” sau “în ziua de după petrecere”. Duminica, și ficatul trebuie să se mai odihnească un pic. Unde mai pui că nimeni nu-și dorește să-și înceapă săptămâna cu o durere de cap.

5 rețete bine chibzuite:

Orange Aperol

Este un fel de Aperol Spritz, însă îndoit cu fresh de portocale. Paharul trebuie umplut 2/3 cu gheață, apoi pui o măsură de Aperol, una de fresh și o jumătate de măsură de prosecco.

Peach cooler

Într-un pitcher de minimum un litru zdrobiți și amestecați două piersici bine coapte și decojite, cu o măsură de lichior de piersici, una de votcă și o jumătate de măsură de suc de lămâie. Țineți amestecul în frigider câteva ore și înainte de a-l servi adăugați câteva felii de castravete, două măsuri de prosecco rece, apă minerală și gheață după pofta inimii.

Bellini

Un cocktail clasic a cărui savoare rezidă în prospețimea și în gustul fructelor folosite. Prin urmare alegeți cu atenție 6 piersici bine coapte. Crestați-le cu un cuțit în formă de X, apoi puneți-le într-un vas cu apă clocotită câteva zeci de secunde, până se decojesc singure. Răciți-le apoi rapid într-un vas cu gheață. Faceți un piure din ele cu două-trei linguri de suc de lămâie și o lingură de zahăr. Strecurați acest piure ca să obțineți un suc cât mai fin și apoi amestecați rezultatul cu o sticlă de proseco bine răcit într-un pitcher (amestecați încet ca să nu facă spume).

Bloody Mary

O rețetă care trebuie un pic adaptată pentru brunchul “de a doua zi”. Într-un pitcher amestecați patru pahare de suc de roșii, un pahar de suc de castraveți murați, un sfert de pahar de suc de lămâie, o linguriță de hrean ras în oțet, una de curry, una de sos Worchester, sare și piper după gust. Țineți amestecul peste noapte în frigider și înainte să-l serviți adăugați votcă și gheață după pofta inimii.

Rabbit

Amestecați într-un blender 2-3 felii subțiri de ghimbir, o linguriță de coriandru, 2-3 linguri de suc de lămăie, o linguriță de zahăr, o măsură de suc de morcovi și o măsură de rom. Apoi serviți amestecul în pahare cu gheață decorate cu o felie de lime