Cabernet Sauvignon vs Merlot. Ce alegi?

Scris de dragos în CULTURĂ GENERALĂ

oak agingSunt cei mai răspândiți struguri din lume. Este imposibil să nu fi gustat vreodată un vin atins măcar de aromele acestor soiuri nobile. Cabernetul se află de ani de zile pe primul loc în topul celor mai plantați struguri din lume, iar Merlotul îl urmărește îndeaproape. Amândouă soiurile și-au câștigat faima mai întâi în Franța, în regiunea Bordeaux, unde sunt cultivate de secole, apoi s-au răspândit vertiginos în restul Europei și în Lumea Nouă, datorită calităților lor incontestabile. Provin din același strămoș: Cabernet Franc, sunt struguri rezistenți și adaptabili, care se transformă în vinuri elegante, cu gust puternic și potențial foarte bun de maturare. Se completează reciproc în cupaje excelente, cum sunt cele de Pomerol sau Saint-Emilion, dar sunt două soiuri cu arome diferite și dau naștere unor vinuri care se disting fără echivoc. Vei alege un Cabernet Sauvignon dacă preferi vinul roșu taninos, corpolent, cu gust amplu de fruct și postgust prelung, pe care merită să-l guști pe îndelete. Merlotul este un vin ceva mai “subțire”, mai delicat, cu arome care-ți mângâie mai degrabă papilele, fără să ți le provoace prea tare, excelent pentru masă. Merlotul este o idee mai dulce decât Cabernetul sau mai puțin sec, pentru că aromele sale sunt ceva mai fructate. Este, de asemenea, mai ieftin decât Cabernetul, care are și un potențial de maturare mai bun. Bineinteles, aromele celor două soiuri se schimbă și în funcție de zona în care sunt cultivate. Regiunile viticole pot fi împărțite exhaustiv în două categorii: zone cu climă rece și cele cu climă caldă. În zonele răcoroase strugurii tind să producă un vin cu acciditate mai mare și cu arome mai subtile. În zonele calde, vinul devine mai corpolent, mai dulce, cu arome mai puternice și cu o concentrație acoolică mai ridicată.  În cazul nostru, în zonele reci, Merlotul are o textură extrem de fină și aromă pronunțat de cireșe sau de prune. Cabernetul , în schimb, are gust de fructe de pădure și piper. În Lumea Nouă mai ales, în zonele calde, Merlotul este adesea confundat cu Cabernetul, pentru că vinurile obținute aici tind să aibă taninuri mai plate, iar buchetul de arome este în mai toate cazurile atât de fructat încât îți este destul de greu să faci niște distincții clare. Gustul echilibrat al Merlotului este recomandat pentru o serie întreagă de feluri de mâncare. În mod tradițional, este un companion perfect pentru carnea de pui și pentru carnea roșie slab condimentată. Mâncărurile picante îl vor copleși însă, iar peștele își va pierde din savoare în combinație cu aromele sale. Cabernetul este un partener tradițional pentru carnea de vită, fie că este gătită simplu, pe plită sau grătar, fie la cuptor cu sosuri elaborate. Este o alegere potrivită și pentru pastele cu sos roșu. De asemenea, nu uitați să adăugați ciuperci sau trufe mâncării. Aromele tradiționale ale Cabernetului rimează excelent cu ele.

3 Merloturi românești de top:

Prince Stirbey Merlot Reserva – o ediție limitată care poartă însemnul Ordinului Cavalerilor de la Malta. Are un buchet foarte elegant, cu note persistente de prune și mure coapte.

Prince Matei – unul dintre cele mai apreciate vinuri românești de peste 15 ani. Este un vin delicat cu o explozie de fructe roșii și condimente în postgusul prelung.

Emeritus Merlot Ceptura – unul dintre vinurile cu care reușim să ne lăudăm și afară. Are un buchet ceva mai corpolent decât media și o aromă persistentă de ciocolată în post gust.

3 Caberneturi românești de top:

Selene Cabernet Sauvignon – o ediție premium de vinuri roșii de la Recaș apărută anul trecut. Cabernetul este tipic, cu un gust pronunțat de vișine, ușor picant către final

Cabernet Sauvignon Oprișor – prima ediție s-a epuizat în câteva luni. Este un vin care merită păstrat și băut după minimum 5 ani.

Anima Cabernet Sauvignon – un vin care a fost maturat 19 luni în butoaie și 12 luni în sticle. Ceva mai vioi decât media, însă corpolent și bine condimentat, cum îi șade bine unui Cabernet de calitate.

Da click pentru intreaba noastra selectie de vinuri Merlot sau Cabernet Sauvignon