Cocktailuri savuroase de toamna

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

Apple juice with rosemaryVestea proastă este că vremea nu prea ne mai lasă să stăm afară și frigul se reinstalează ușor-ușor în viața noastră. Vestea bună este că toamna aduce cu ea o paletă largă de arome pe care le putem savura și în cocktailuri. Când spun cocktailuri, mă refer mai ales la băuturi pe care le veți face doar voi acasă, pentru că nu veți găsi prea mulți barmani la noi în țară care să lucreze în mod uzual cu fructe proaspete, de sezon, cumpărate din piață. Rețetele, care rimează cu vremea de-afară, sunt ceva mai spicy, mai condimentate și au o tărie alcoolică ceva mai mare. În același timp, dominanta aromelor este inspirată de fructele de sezon, care se găsesc foarte ușor în armonie cu bourbonul, romul sau ginul. Mă refer aici fie la sucuri pe care le puteți prepara cu un robot de bucătărie acasă, fie la siropuri sau lichioruri distilate din fructele toamnei pe care le puteți cumpăra “de-a gata”.

Nostra Casa

O măsură și jumătate de London Dry gin, jumătate de măsură de lichior de pere, jumătate de măsură de suc de lime, câteva picături de bitter (Angostura sau Underberg) și apă tonică. Toate ingredientele, fără apa tonică se amestecă bine cu 3-4 cuburi de gheață într-un pahar înalt. Apoi adăugați apa tonică și decorați cu coajă de portocală.

Pumpkin Old Fashioned

În plin sezon al dovlecilor, salvați o felie când faceți plăcintă și dați-i miezul prin blender cu câteva linguri de suc de lime. Piureul obținut îl amestecați (câte două-trei linguri pentru un singur pahar) într-un shaker cu gheață, o măsură și jumătate de bourbon, două lingurițe de sirop de arțar, jumătate de măsură de Gran Marnier și câteva picături de Angostura. Amestecul va fi strecurat apoi într-un pahar mediu, plin cu gheață și decorat cu coajă de portocală.

Cranberry Crush

În piață se găsește merișor în această perioadă. E un pic cam scump însă poți să-ți faci măcar un pahar de suc de merisor proaspăt și să-l amesteci cu două măsuri de rom spiced și cu alte 3 măsuri de ginger ale într-un pahar mare plin cu gheață.

Copper

Amestecați într-un pahar mediu câteva cuburi de gheață, o măsură și jumătate de wiskey irlandez, o măsură de suc de lime, două-trei picături de bitter și o măsură de suc natural de mere. Decorați apoi cu o felie de lămâie.

Apple business

În fine, pentru că sucurile de mere sunt ceva mai la îndemână acum în băcăniile care vând produse bio, iată o altă rețetă foarte simplă: amestecați într-un pahar mediu cu gheață două măsuri de London Dry gin, o măsură de suc de mere, una de suc de lămâie și o linguriță de miere subțire de salcâm. Apoi decorați băutura cu câteva felii subțiri de măr verde.