Bauturi tonice pentru finalul verii

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

11260826-gin-tonic-cocktail-in-front-of-a-brown-gold-backgroundSfârșitul verii este aproape, însă, în ciuda unor ploi răzlețe, ne mai putem bucura o bună bucată de vreme de zile călduroase și de cocktailuri răcoroase cu gust de vacanță. Apa tonică este o băutură adesea ignorată în cocktailuri și foarte rar băută ca atare. Gustul său aparte își are originile, cu secole în urmă, în zonele tropicale, mai precis în Africa și Asia de Sud, unde era folosită în tratarea bolilor endemice. Componenta ce-i conferă gustul acela amar este chinina, care a fost adaugată pentru a preveni malaria și care este considerată primul medicament modern. Europenii foloseau această substanță diluată în apă încă din secolul al 17-lea. Un secol mai tărziu însă, soldații englezi aflați la tropice au descoperit că medicamentul respectiv este mult mai plăcut combinat cu sifon, zahăr și gin. Și așa s-a născut ginul tonic. Astăzi, apa tonică este mult prea slabă ca să mai combată malaria (o legendă urbană spune că trebuie să bei cam doi litri o dată ca să funcționeze), însă cocktailurile tonice sunt suficient de populare ca să susțină o industrie globală destul de înfloritoare. Apa tonică este mixată cu orice băutură spirtoasă “albă”, însă cocktailurile tonice cu gin sau cu votcă sunt de departe cele mai apreciate.

Tonicul perfect

Apa tonică trebuie să fie bine accidulată și nu prea dulce. Pentru clasicul gin tonic alegeți un London Dry Gin. Dacă doriți să adăugați un al treilea ingredient aromat (lichior, sirop sau condimente) puteți folosi și un Extra Dry Gin. În fine, dacă preferați ginurile aromate (Hendricks, Saffron, Botanist) acompaniați tonicul cu o felie-două de castravete sau lămâie și cu gheață din belșug. Dacă mixați apa tonică cu votcă adăugați obligatoriu o aromă. Cel mai simplu ingredient pe care îl puteți folosi este siropul făcut în casă cu mentă, busuioc, cimbru sau rozmarin. Iată și rețeta: la o cantitate de zahăr folosiți aceeași cantitate de apă. Puneți apa și zahărul pe foc și, după un clocot, lăsați să mai fiarbă la foc mic amestecul până ce zahărul s-a topit complet. După ce s-a răcit acest sirop simplu mai dați-l într-un clocot cu orice plantă aromatică doriți. Busuiocul sau menta nu trebuie să fiarbă mai mult de 3-4 minute, apoi trebuie mărunțit în blender cu tot cu siropul cu care a fiert, ținut peste noapte la frigider și apoi strecurat. Rozmarinul și cimbrul trebuie să fie fiert în crenguțe, 8-10 minute, ținut peste noapte la frigider și apoi strecurat. Pentru 200 de ml de sirop simplu folosiți un manunchi de 7-8 tulpini de plantă. Siropul acesta ușor de preparat adăugă o aromă extrem de puternică amestecului de tonic și votcă, altminteri destul de banal și neutru din punct de vedere aromatic.

3 cocktailuri tonice rapide

Devon Lemonade

O măsură de gin și o jumătate de măsură de lichior de soc sunt amestecate cu gheață într-un pahar înalt. Adăugați apoi apă tonică și o felie de lămâie.

Apricot Breeze

Amestecați o măsură de votcă și o jumătate de măsură de lichior de caise cu gheață într-un pahar mare și adăugați apoi apă tonică și o felie de portocală.

Suntonic

Într-un pahar plin pe jumătate cu gheață, adaugă o măsură și jumătate de Metaxa, o felie de lămâie și amestecă bine. Adaugă apoi apa tonică până sus.

DAȚI CLICK AICI PENTRU PACHETE SPECIALE DE COCKTAILURI TONICE