Despre berea autentica

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

Este o băutură populară, consumată în cantități industriale la mari evenimente și apreciată mai ales în zilele toride de vară. Ne-am obișnuit să-i bagatelizăm însă calitățile sau să o lăudăm doar când e rece și ieftină. Berea este o băutură cu standarde de calitate și cu un proces elaborat de fabricare, iar diversitatea tipurilor de bere produse în întreaga lume este limitată doar de ignoranța noastră. Ca și în cazul vinului sau a whiskyului, condițiile geo-climaterice, măestria producătorului și ingredientele folosite la crearea berii influențează în mod decisiv aroma și savoarea produsului final. În ultimele decenii consumul de bere a crescut enorm lucru care a dus la simplificarea procesului de producție dar și a rețetelor, evident în defavoarea calității. Numărul fabricilor care produc după vechile rețete și practici a scăzut, dar în ultimii ani numărul producătorilor pasionați și a consumatorilor de bere “de casă” este în continuă creștere. Termenul de “craft beer” sau „bere de casă” a fost inventat de americani în anii ’70 pentru a denumi berea vândută de producătorii relativ mici, independenți, care prepară berea după metode și standarde de calitate tradiționale. Între timp termenul s-a extins în întreaga lume și este folosit de toți producătorii mici care împărtășesc aceste valori. Mulți dintre băutorii pasionați de bere pun un semn de echivalență între berea obișnuită și berea “craft” sau “berea de casă”și reclamă diferențele mari de preț. Dacă obișnuiești să-ți cumperi berea cu naveta de la Metro sau la pet, probabil că ești deja foarte mulțumit cu berea ta și nu are rost să-ți schimb eu obiceiurile. Pentru tine berea trebuie să rămână accesibilă, ca să poți să bei cât mai multă. Însă dacă mergi periodic în baruri cu un meniu diversificat și consistent de băuturi și comanzi după starea de spirit, nu doar ca să-ți potolești setea, poate ar trebui să te familiarizezi cu conceptul de “craft beer” sau “berea de casă” și să încerci cât mai multe dintre mărcile de bere aparent obscure existente și pe piața românească.

Bere de casă din Londra

Fullers este un producător independent din Londra care produce bere din 1845. Multe dintre berile create în făbricuța din cartierul Chiswick au fost premiate la cele mai importante concursuri din lume, iar London Pride, ESB și Chiswick Bitter, trei dintre berile premium ale lui Fullers au fost declarate Champion Beer of Britain, o performanță neegalată până astăzi de nici un alt producător englez. În ciuda succesului de care se bucură berile sale, mai ales în ultimele decenii, Fullers a rămas un producător independent perfectând noi rețete originale, apreciate la rândul lor pentru calitatea lor. Șase dintre berile sale cele mai cunoscute se află în colecția noastră de beri și așteaptă să le degustați într-un pachet creat special pentru voi:
Golden Pride – o bere brună, cu aromă discretă de portocală și finnish prelung caramelizat. Notată cu 95 puncte din 100 de siteul ratebeer.com
1845 – bere creată pentru aniversarea de 150 de ani a producătorului. Cu un buchet extrem de complex, ușor condimentată. 99 de puncte pe ratebeer.com
Bengal Lancer – un „indian pale ale”, cu aciditate medie și buchet corpolent
Discovery – o bere blondă foarte aromată și răcoritoare. Ideală pentru zilele caniculare
London Porter – o bere neagră tipic englezească, notată cu 100 de puncte din 100 pe ratebeer.com
ESB – bere brună, amăruie peste medie. Are un buchet extrem de rotund și de complex și un finnish pe măsură

PUTEȚI CUMPĂRA TOATE ACESTE BERI INTR-UN PACHET DISPONIBIL AICI