Cu gheata din belsug

Scris de dragos în UTILE

Dacă vrei să găzduiești o petrecere în mijlocul verii, când codurile de avertizare și indicele de confort termic devin subiectul preferat al știrilor, nu poți să uiți de gheață. Înainte de a face orice listă de băuturi sau rețete trebuie să te asiguri că ai în congelator o cantitate suficientă. Minimum un sac, pentru că vei avea nevoie. O băutură cu mai mult sau mai puțin alcool, servită într-o zi caniculară fără multă gheață la îndemână, riscă să devină un ceai sau chiar o bombă cu ceas. Gheața trebuie să fie prezentă peste tot. În băuturi, în frapiere, în cutiile frigorifice. Și trebuie să fie din belșug. Pentru că, până la urmă, este destul de ușor de făcut sau de procurat. Gheața este un ingredient esențial pentru orice cocktail indiferent de temperatura de afară. Ea potențează gustul alcolului, eliberează aromele, păstrează prospețimea băuturii și asigură un melanj fericit între ingrediente. În plus, este un factor de hidratare, în condițiile în care alcoolul are, în esență, efectul opus. Există o mulțime de prejudecăți legate de gheață. Cele mai răspândite țin de faptul că ea îți diluează băutura, ca atunci când o “botezi” cu apă. În măsura în care folosești cuburi de gheață bine făcute și îți dozezi cantitățile cu simț de răspundere, băutura ta din pahar ar trebui să se termine înainte ca gheața să se topească. De aceea trebuie să începi orice cocktail punând gheață din belșug, cum ați observat probabil că procedează și barmanii profesioniști. Deși sunt multe cuburi de gheață în pahar, fiecare dintre ele se va topi mai încet, iar băutura o să rămână și rece și relativ nediluată, iar tu n-o să fii pus în situația neplăcută de a bea cocktailul mai repede decât ai vrea, ca să apuci să te bucuri de el înainte să se încălzească și să-și piardă farmecul. Cuburile de gheață pe care le folosești trebuie să fie rotunde și mari, ca să reziste mai mult timp. Cele pe care le faci de obicei în tăvițele de la congelator au multe muchii, sunt mici și se topesc mai repede. Acum multe dintre benzinăriile mari au cuburi gheață la sac, iar asta e o soluție bună, mai ales dacă nu ai avut timp să te pregătești din timp și să-ți faci gheață acasă. Când pui gheață la făcut în congelator folosește apă plată îmbuteliată. Astfel cuburile vor fi clare, transparente, fără impurități. Apoi păstrează-le la o temperatură foarte scăzută, de minim -25 de grade. Cu cât gheața este mai rece, cu atât băutura devine mai rece înainte ca gheața să apuce măcar să se topească. De asemenea, trebuie să știi că apa caldă îngheață mai repede decât cea rece. Oricât de ciudat ar suna, este un fapt demonstrat încă de pe vremea lui Aristotel și este legat de fenomenul de suprarăcire. Prin urmare, dacă ești în criză de timp folosește apă călduță. Iar dacă folosești pungi de gheață fă-le loc în congelator în așa fel încât să nu se atingă prea mult între ele.

Cocktailuri înghețate

În Statele Unite și, mai nou, și în Anglia sunt la modă cocktaiurile înghețate. Ce poți să-ți dorești mai mult într-o după-amiază caniculară decât un cocktail fructat care să rămână răcoritor cât mai mult timp? Iată două rețete pe care le puteți face și voi acasă:

Jaliscito

Pune 125 de grame de zahăr, 250 de grame de apă și sucul unei lămai într-o oală și lasa-le la foc mic să fiarbă aproximativ 5 minute. Apoi adaugă 7ml de suc de lime și amestecă bine. Ia un sfert de pepene roșu (cca 300 de grame de miez) și fă-l piure în blender. Adaugă apoi siropul răcit, 6 linguri de tequila, 2 linguri de Grand Marnier și 2 de sirop de agave și amestecă-le bine. Pune lichidul într-un recipient termorezistent și apoi ține-l la congelator minimum 6 ore. Nu uita să-l mai amesteci o data la 2 ore. Înainte de a-l servi cu 10 minute mai trece-l o dată prin blender.

Blueberry Julep

Pune 125 de grame de zahăr, 250 de grame de apă și 3-4 tulpini de mentă la foc mic să fiarbă pentru 5 minute. Apoi lasă menta să se infuzeze vreme de 30 de minute. Pune 250 de grame de cocăze negre și șase linguri de bourbon în blender și amestecă bine. Apoi adăugă siropul, cu tot cu frunzele de mentă și amestecă bine pănă se face un piure fin. Pune apoi amestecul într-un recipient la congelator vreme de două ori, amestecând din când în când. Înainte de a-l servi mai trece-l o dată prin blender