Chardonnay, vinul cu o mie de chipuri

Scris de dragos în CULTURĂ GENERALĂ

Este cel mai versatil și mai plantat strugure alb din lume. Paleta sa aromatică este atât de largă încât poți să guști un Chardonnay din California sau un Chablis din Burgundia și nici să nu-ți treacă prin cap că sunt făcute din același strugure. Vinurile obținute din Chardonnay sunt foarte diferite însă nu doar din pricina culturii sale atât de răspândite. Două vinuri Chardonnay produse în aceeași zonă pot avea gusturi diferite în funcție de momentul în care au fost culeși strugurii sau de gradul de maturare. De pildă un vin făcut din struguri culeși foarte devreme va avea note de citrice și măr verde și va fi ușor de confundat cu un Pinot Gris. În schimb unul făcut din struguri foarte bine copți va avea note de ananas, piersică sau mango, iar dacă este ținut câteva luni la maturat în butoaie de stejar va căpăta o textură ceva mai untoasă și noi arome de vanilie, praline sau caramel. De altfel, vinurile provenite din acest soi sunt printre puținele vinuri albe predispuse pentru maturare. Chardonnay maturat vei întâlni la producătorii din regiuni cu climat mai cald (sud-estul Australiei, Napa Valley California, Argentina, Burgundia sau Puglia), iar în regiunile ceva mai reci (vestul Australiei, Valea Loirei, Chile, Sonoma) vei găsi acest vin mai degrabă tânăr. Acest soi de struguri și-a găsit expresia cea mai înaltă în vinurile din Burgundia. Mai exact în regiunea Cote D’Or unde vinurile Chablis, Meursault sau Montrachet și-au câștigat faima mondială și exprimă într-un mod desăvărșit calitățile remarcabile ale unei zone unde cultura vinului și pasiunea oamenilor s-au întâlnit în mod fericit cu un set ideal de condiții geo-climatice. Se spune că acesta este de fapt gustul vinului cântat în poezii de strămoșii noștri, gustul autentic, nealterat, un echilibru perfect între aromele fructului și mineralitatea plantei cultivate în podgorii unde calitățile solului sunt respectate de secole. De orice fel ar fi însă, Chardonnayul este un vin îndeobște corpolent, cu un buchet bogat, pe care este păcat să-l ratezi degustându-l la o temperatură nepotrivită sau în compania unor mâncăruri care îl domină. Prin urmare trebuie să știți că temperatura ideală la care trebuie să faceți cunoștință cu el este de 9 grade celsius dacă este tânăr și 12 grade dacă este maturat. De asemenea, merită degustat la mese cu brânzeturi fine, nu foarte grase, de vită sau de capră, cu cărnuri de pasăre, porc , pește sau cu fructe de mare și mâncăruri gătite cu ierburi precum tarhon, pătrunjel, maghiran sau cimbru.

Descoperă expresiile atât de diferite ale acestui vin dând click aici pentru selecția noastră specială