Vinuri albe colectia primavara-vara

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

Odata cu zilele însorite ne revine cheful de vinuri albe, răcoroase, cu arome de citrice și ierburi, savurate in pahare reci. Selecția pe care vi-o propun astazi este, de fapt, o listă de soiuri celebre de struguri și vinuri provenite din România, Franța, Italia sau Chile. Sunt propunerile noastre pentru un sezon de care trebuie sa va bucurați din plin. Si pentru asta aveti nevoie de compania unor vinuri alese pe spranceana.

1. Soave – așa cum îi spune și numele este un vin gingaș și delicat, menit să te răcorească și să-ți încânte papilele cu o mineralitate fină. Este îndeobște un vin produs în regiunea Veneto, din struguri Garganera, însă cel de față are și o urmă de Trebbiano în cupaj, care îi dă ceva mai mult corp și aromă.

2. Rhein Riesling – Rieslingul este un strugure originar din regiunea Rinului, cu o aciditate pronunțată și o aromă florală foarte persistentă. Producătorii de la Oprișor au reușit să imite foarte bine buchetul ierbos și răcoritor al rieslingurilor nemțești într-un vin care vă poate fi un companion perfect pentru un aperitiv ușor de vară.

3. Muscadet – Produs dintr-un soi specific regiunii Valea Loarei, Melon de Bourgogne, Muscadetul este un vin sec, răcoros, excelent pentru zilele călduroase de vară. De băut bine răcit, în compania fructelor de mare bine condimentate.

4. Gewurtztraminer – un strugure floral prin excelență, care merită savurat în compania unor salate sau brânzeturi tinere, la aperitiv. Îndeobște ne dăruiește un vin destul de sec și mineral, însă acest chilian pr care vi-l propunem aici are ceva mai multă substanță în buchetul de arome, prin urmare este mai prietenos, fără a-și pierde din vioiciune.

5. Fetească albă – un soi românesc get-beget, care nu poate lipsi dintr-o astfel de companie selectă. A fost excelent lucrat de Aurelia Vișinescu și apoi baricat în butoaie de stejar pentru căpăta acea textură untoasă bine integrată în postgustul lung și intens.

6. Crâmpoșie – un strugure cu nume ce vine din ritualurile dacice. Are o aromă sprințară cu note de flori și fân. Un vin foarte proaspăt cu o aciditate fină, persistentă, care poate fi servit fie înainte de masă, bine răcit.

7. Pecorino – un soi de strugure cu origine necunoscută, care este cultivat de secole în regiunea centrală a Italiei, în special în Marche și Abruzzo. Vinul care îi poartă numele este ușor fructat, cu o mineralitate bine echilibrată care îl recomandă pentru o zi toridă de vară, în compania unor paste cu sos alb și trufe sau a unor salate cu pomodori secchi.

8. Chardonnay – specialiștii spun că în vestul Rhonului este un climat numai bun pentru Chardonnay. Acest vin are delicatețea unui Mersault și un gust fructat ideal pentru zilele toride de vară.

9. Greco di Tufo – un vin faimos în Italia și în întreaga lume, provenit din regiunea Campania. Familia Mastroberardino se numără printre producătorii săi tradiționali cu rezultate răsunătoare la competițiile internaționale de prestigiu.

10. Pinot Grigio – un buchet extrem de intens și fructat cu o complexitate aparte. Arome de piersică, lămâie și pepene bine copt. Un vin remarcabil care trebuie să însoțească o cină pe măsură.