Aperitive delicioase cu spirit

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

Aperitivele sunt îndeobște băuturi fresh care pot fi băute înainte de masă sau la petreceri, înviorând orice reuniune. Trebuie să aibă un gust dulce-acrișor și să stimuleze, prin compoziția lor, sucul gastric. Francezii sau italienii prefera vinurile fortifiate la început de masă. Sau vermuturile, care sunt, de fapt, vinuri fortifiate (întărite cu alcool adăugat ulterior) și îmbogățite cu combinații de ierburi și condimente care au darul să potențeze aroma băuturii și să-i dea acel gust dulce-acrișor despre care vorbeam. Un lucru bun cu aceste licori este că, odata ce le-ai deschis, stau bine mersi în frigider și te așteaptă să le termini oricând ai chef. Pe vremuri erau băute simplu, cu un pic de sifon sau câteva cuburi de gheață. Însă odată cu apariția cocktailurilor, restaurantele servesc aceste vermuturi, chiar și în Europa, în diverse combinații. Unul dintre cele mai cunoscute aperitive, într-o creștere semnificativă de popularitate în ultimii ani, este Aperol, un lichior produs în Italia de la începutul secolului trecut, care a stat multă vreme în umbra fratelui său mai mare Campari. Cele două băuturi seamănă foarte mult, însă Aperolul este mai slab alcoolizat (11%, aproape la jumătate cât Campari) și are un gust mai pronunțat de portocală. Băutura aceasta cu nume de medicament este făcută dintr-un mix de arome și ingrediente foarte ingenios alăturate (coji de portocală, rubarbă sau gențiană sunt câteva dintre ele). Popularitatea din ultimii ani se datorează cocktailului Aperol Spritz în care combini o parte Aperol și două părți spumant și adaugi un pic de apă minerală sau sifon și o felie de portocală. Un aperitiv la fel de popular, dar cu o tradiție mult mai îndelungată este Martini. Probabil cel mai cunoscut vermut, nelipsit în orice bar, prezent în cocktailuri care au devenit deja celebre, cum este Manhattan (făcut cu whisky și un pic de bitter) sau Dry Martini (cu gin sau/și cu votcă). Un cocktail numai bun pentru zilele însorite este Martini Royale. Îl puteți face fie cu Martini Bianco, fie cu Rosato, o parte vermut pentru două părți de spumant. Pentru Martini Bianco trebuie sa adăugați lămâie și mentă, ca să echilibreze gustul dulceag al vermutului. Martini Rosato este un pic mai fructat si mai spicy decât celelalte vermuturi din aceeași familie și în Martini Royal poți să-i adaugi, pe lângă spumant, doar o felie de portocală. Nu ratați oferta noastră pentru Pachetul Martini Royale! Francezii au și ei multe aperitive la fel de prodigioase. Probabil cel mai cunoscut dintre ele este Dubonnet. Un vin fortifiat și îmblânzit cu ierburi și condimente într-o rețetă care este bineînțeles secretă. Conține și o doză mică de chinină, motiv pentru care acum un secol și mai bine soldații din Legiunea franceză îl foloseau ca să se păzească de malarie. Regina Elisabeta, regina mamă, îl consuma cu gin într-o rețetă foarte simplă: 30% gin, 70% Dubonnet cu o felie de lămâie peste gheață. În memoriile sale notează la un moment dat: “iau cu mine o sticlă de gin și două de Dubonnet, în caz că am nevoie”. Se pare că servea un pahar înainte de prânz în fiecare zi. Și a trăit, la propriu, o sută de ani. Eu vă recomand să-l beți simplu cu gheață și un strop de lămâie.

Alte lichioruri și cocktailuri care merită încercate:

Pimm’s No 1 – Este un lichior făcut din gin, sucuri de fructe și condimente. Poate fi băut cu limonadă sau cu ginger ale (2 parti limonadă sau suc pentru o parte de Pimm’s)

Malibu – Este un rom cu aromă de nucă de cocos. Este folosit în multe cocktialuri, însă poate fi băut și cu apă tonică, lămâie și gheață, asemeni altor băuturi spirtoase.

Vermut Cassis –într-un pahar mic, cu două-trei cuburi de gheață, amestecați trei părți de vermut sec cu o parte Crème de cassis (lichior de coacăze negre) și un strop de sifon sau apă minerală.

Hugo – croit după aceeași rețetă ca si Aperol Spritz cu lichior de socAdăugați în pahar alături de lichior și spumant, câteva frunze de mentă

Nu ratați oferta noastră pentru pachetul Bols!