Vinuri spumante care merita gustate

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

Multa lume inca mai crede ca vinurile spumante sunt bauturi pe care le consumi numai la ocazii. De pilda, in luna decembrie de la care tocmai ce ne-am luat ramas bun. Eu cred ca lucrurile nu mai stau deloc asa. Spumantul a devenit in ultimii ani o bautura foarte populara. Baut simplu sau mixat cu alte licori, vinul spumant este racoritor, energizant, usor de potrivit cu o multitudine de mancaruri, poate fi baut si inainte si in timpul mesei, dar si la desert, dimineata, la pranz si seara. Aceste vinuri sunt folosite tot mai des si incocktailuri. Combinate cu lichioruri slab alcoolizate, pot adauga retetelor in mod natural o aroma speciala. Asa s-au nascut Aperol Spritz, Martini Royal, Kir Royal sau Hugo, bauturi care erau initial intalnite doar in statiunile de vacanta din Europa, dar care au devenit treptat prezente constante in barurile din intreaga lume. Revenind la spumantele noastre, care nu mai sunt doar niste bauturi pe care le deschizi “la ocazii” sau in noaptea de Anul Nou, iata o lista de vinuri de care va puteti bucura tot anul. In ianuarie, de pilda, cand curelele si portofelele noastre sunt un pic prea “stranse” ar merita sa incercati un cava Dom Potier, spumant brut sau demi-sec, cu o culoare foarte frumoasa si ceva mai putin acidulat decat media. Si cu un pret foarte rezonabil. Note de citrice si martipan, un post gust extrem de racoros si placut in intensitate. In februarie, de Ziua Indragostitilor puteti gusta un rose de la Foss Marai. Catifelat si foarte vivace, cu arome predominante de zmeura, fragi de padure si macese, de la unul dintre cei mai apreciati producatori de prosecco din Italia. In martie, va recomand tot un rose de la Villa Sandi, creat suta la suta din strugurii Glera si Prosecco specifici regiunii Veneto. O bautura gustoasa, cu arome de lamaie, pepene si mar. Pentru aprilie, dar fara vreo legatura cu ziua pacalelilor puteti bea cu cei apropiati un spumant nemtesc, Blue Nun, cu un buchet plin si bine echilibrat, cu multa personalitate. Contine foite foarte fine de aur de 22 de carate. Comestibile, fireste. Odata cu venirea primaverii ne putem intoarce si la cava cu Freixenet. Brandul celui mai mare producator de cava cu o traditie de secole. Celebri pentru campaniile de marketing foarte agresive si pentru asocierea cu celebritati precum Shakira, Antonio Banderas, Sharon Stone sau Demi Moore. Iar vara o putem incepe cu un prosecco foarte fresh si racoritor de la Vila Sandi.Il Fresco” este o bautura gustoasa, cu arome de lamaie, pepene si mar. Categoric este un aperitiv optim, care poate fi combinat la masa de exemplu cu peste marinat cu ierburi aromatice. In iulie si august m-as lasa pe mana lui “La Gioiosa”, un frizant delicios, cu un buchet floral si gust elegant, usor acidulat. Ideal ca aperitiv sau in combinatie cu Martini Rosato sau Aperol. In fine toamna, din septembrie si pana in noiembrie, as bea cantitati apreciabile de Foss Marai Extra Dry, un spumant premium bogat in arome de salcam, soc si mere galbene, persistente prin intensitatea si eleganta lor. La masa se potriveste preparatelor din peste cu sosuri si garnituri fine si necondimentate prea mult. Iar in decembrie as lasa un loc special in frigiderul meu pentru sampanie. Sunt o multime de branduri disponibile pe piata romaneasca, multe dintre ele mai putin cunoscute, dar la fel de prestigioase. Cel mai bun raport calitate pret il gasesc, insa, la Moet, care reprezinta probabil 80 la suta din piata de sampanie din Romania. Celebrul Brut Imperial este de gasit peste tot, de unde si sansele sa obtineti un pret bun.

Dati click aici pentru colectia noastra de spumante