5 cocktailuri racoritoare cu gin

Scris de dragos în UTILE

 

Strămoșul ginului este o poțiune din ienupar care se vindea în farmaciile din Olanda. Descoperit de soldatii englezi în timpul Razboiului Olandez de independență, el a fost numit la vremea respectiva “Curajul olandez” (Dutch courage), pentru că le dădea curaj în luptă. De atunci a rămas o băutură populară mai ales în Olanda si in țările anglo saxone.

Numele de gin vine de la cuvântul “jenever” (ienupar în olandeză). În secolul al 18-lea devenise o băutura mai bine vândută decât berea în Anglia, doar londonezii consumând cam 50 de milioane de litri pe an. Ginul a ajuns în America o dată cu primii coloniști. Fiind un alcool simplu de produs, el era făcut în mai toate gospodăriile, de unde și expresia “bathtub gin” (băutura facută în casă, ad literam “în cadă”). Astazi este folosit mai degrabă in cocktailuri în combinație cu ingrediente care să-i mai domolească aroma puternică de ierburi – de pilda apa tonica sau vermutul.

 

Tipuri de gin:

London Dry gin – cel mai intalnit, folosit in majoritatea cocktailurilor pe baza de gin

Old Tom gin, Plymouth gin, Sloe gin – versiuni mai dulci sau mai aromate, care se pot bea si nemixate

Dutch gin sau Jenever – ginul original, care poate fi băut simplu și este făcut după un procedeu de distilare asemănător whisky-ului. Ginul olandez este fie alb și mai light, fie auriu și aromat, dupa ce a fost pus la invechit în butoaie de stejar.

 

Dar iată cocktailuri cu gin pe care vi le-am promis și combinațiile care se potrivesc de minune cu căldurile pe care le îndurăm în zilele acestea de iunie:

Gin sling – este un cocktail foarte popular în Anglia și foarte simplu de făcut. La două părți de gin adaugi o parte zeamă de lămâie, 1 parte sirop de zahar, miere sau sirop de agave și câteva picături de bitter de portocale, Campari sau Angostura. Toate ingredientele se amestecă într-un vas apoi se toarnă în pahare umplute pe jumătate cu gheață.

Gin gimlet – este băutura preferată a detectivului Marlowe din romanele polițiste ale lui Raymond Chandler. Rețeta este foarte simplă: la o parte de gin pui o parte sirop de lime. Amesteci și bei cu multă gheață.

Limonadă Devon – la o parte de gin pui o jumătate de parte de lichior de soc, 3 părți apă minerală și o crenguță de mentă. Ingredientele sunt amestecate bine apoi sunt puse într-un pahar cu câteva cuburi de gheață.

Raspberry Hound – este o versiune a clasicului Bloodhound (care se face cu căpșuni), dar mie mi se pare că zmeura dă mai multă savoare ginului. Rețeta este simplă: 25 ml vermut dulce, 25 ml vermut sec, 75 ml gin și 6 zmeure coapte. Din aceste cantități veți obține două pahare de băutură. Vermuturile și ginul sunt puse într-un shaker și amestecate bine. Apoi sunt adăugate fructele și pisate ușor în amestec cu un pisălog sau cu dosul unei linguri. Apoi se adaugă cuburile de gheață și iar se agită shakerul bine.

Gin cu apă de trandafiri – peste 50 de ml de gin pune zeama de la o jumătate de lămâie, 1 linguriță de zahar pudră, o linguriță de apă de trandafiri și apă minerală. Primele ingrediente sunt amestecate bine în pahar până se topește zahărul, apoi se adaugă gheață și apa minerală.