Cateva moduri in care poti sa strici un vin

Scris de dragos în UTILE

Unii cred că n-ar trebui să ne luăm prea multe precauțiuni atunci când gustăm un vin. “Până la urmă este doar o sticlă de vin!”, obișnuim să ne spunem. “Ideea este să mă bucur de ea cât mai ușor cu putință, nu să-mi pierd vremea cu cine știe câte ritualuri înainte să-l beau!”. Cu toate acestea este foarte important să “scoți” dintr-un vin tot ce-i mai bun, iar pentru asta nu trebuie decât să respecți niște reguli destul de simple, pe care cu toții le-am ignorat la un moment dat, dar pe care de fapt poți să le respecți fără prea mari eforturi. Și rezultatul îți va răsplăti înzecit aceste eforturi.

Vinul e prea rece. Asta este cea mai mică greșeală pe care poți să o faci cu un vin. Vinul rece poate fi foarte fresh, însă răcitul excesiv poate să-i taie din arome și să-i accentueze taninurile, situație în care vinul poate să ți se pară răcoritor, dar insipid.

Vinul e prea cald. Temperatura ridicată stimulează evaporarea alcoolului și a componentelor volatile din vin, făcând vinul să pară prea ușor și fără prea mult corp. Este important să păstrezi vinul la o temperatură constantă, într-un loc răcoros și ferit de lumină. Iar temperatura la care îl servești depinde de culoarea, gustul și soiul din care provine.

Vinul trebuie aerisit. Povestea cu aerisitul este văzută deseori ca un snobism. Însă dacă te gândești un pic are sens. Vinul este produsul unor reacții chimice, care se petrec în marea lor majoritate departe de prezența oxigenului. Atunci când este eliberat, el are nevoie de câteva minute măcar să se “relaxeze” ca să-și poată elibera aromele și să-și mai domolească aciditatea.

Vinul trebuie băut în paharele potrivite. Dacă vorbim de un vin alb, paharul poate să aibă o gură mai largă, dacă vorbim de unul roșu, cu cât este mai puțin expus la aer cu cât poate să-și păstreze mai mult aromele. Iar în cazul spumantelor, sunt de preferat paharele mici, cu un volum cât mai mic expus la aer, pentru că nu ai vrea ca vinul să-și piardă repede din prețioasele bule.

Vinul trebuie potrivit cu mâncarea. În general poți să bei ce vin îți place la masă, dar de câteva combinații ar trebui totuși să te ferești dacă nu vrei să strici și mâncarea și vinul. De exemplu, evitați să beți orice fel de vin dacă mâncarea conține anghinare (face vinul să pară foarte amar), să beți un vin roșu corpolent cu pește gras (face vinul să pară și mai taninos) sau vinuri dulci sau demiseci cu salate de vară sau legume la grătar (vinul va părea foarte apos și fără gust)

Vinul merită o a doua șansă.  Presupunând că știi foarte bine ce cauți la un vin și ce-ți place, în afară de cazul în care prima întâlnire n-a fost un eșec total, trebuie să-i mai dai vinului o a doua șansă, dacă n-a fost convingător de la început. Sunt atâtea motive pentru care un vin poate să nu-ți placă și multe dintre ele n-au legătură cu licoarea în sine. În afară de greșelile de mai sus, iată câteva alte exemple: vinul este bușonat, a avut un dop stricat, n-a fost păstrat în condiții optime, paharul era murdar, papilele tale gustative nu erau în cea mai bună formă (de ex după o masă foarte condimentată).