5 vinuri excelente pentru desert

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

Francezii spun că orice masă reușită trebuie să se încheie cu o selecție de brânzeturi fine, acompaniate de un vin bun. Vinurile pentru desert pot fi socotite un moft, însă eu vă invit să încercați măcar o dată această experiență și să gustați la finalul unei mese copioase unul dintre aceste 5 vinuri recomandate de theliquorstore.ro . Veți simți pe propria piele că aceste “deserturi” naturale, care nu sunt neapărat dulci, au fost create să potențeze la sfârșit simfonia de gusturi de care ați avut parte pe parcursul mesei și să lase o umbră fină, răcoroasă și foarte plăcută peste papilele gustative. De asemenea, ele își vor face simțită prezența benefică și în digestie.

Porto – este un vin fortifiat cu o excelentă predispoziție pentru maturare.  Un vin de Porto maturat 10 sau 20 de ani în butoaie de stejar, poate căpăta niște arome extrem de vii, dar în același timp destul de echilibrate, de vanilie, migdale sau smochine, acompaniind perfect o brânză maturată cu aciditate mare, fără să-ți încarce prea mult bolta palatină.

Sherry – acesta este fratele său mai mare din Spania. Mult mai versatil și ceva mai ieftin. Bogat, dar nu greoi, el poate fi sec sau dulce, dar fără exces de zaharuri. Trebuie baut rece, însă atenție: cel dulce, răcit prea tare, va avea nevoie de câteva minte pentru a-și recăpăta întregul buchet în pahar.

Spumant – de preferat unul demisec, care rimează foarte bine cu prăjiturile însiropate sau cu brânzeturile maturate ceva mai grase. Fie că vorbim despre Prosecco sau de Cava, spumantele demiseci au avantajul că te răcoresc la finalul unei mese îndestulate și sunt mai slab alcoolizate.

Riesling – francezii spun că este vinul care se înțelege cel mai bine cu brânza. Iar asta poate pentru că este suficient de dulce, dar nu prea, are o aciditate foarte lejeră, arome florale și, bine răcit, îți oferă o senzație plăcută de prospețime, cum puține soiuri albe reușesc. Rieslingul din Alsacia este celebru în toată lumea. Însă putem să ne lăudăm și noi liniștiți cu cel de la Vânju Mare, Cuvee d’Excellence.

White Zinfandel – un preferat al americanilor, care cultivă acest soi de struguri foarte intens în California. Este slab alcoolizat, foarte răcoritor și fructat. Un demisec numai bun în compania unor deserturi foarte sățioase.