Temperaturile optime pentru vinuri

Scris de dragos în UTILE

Sa știți că nu mă numar printre cei, foarte puțini probabil, care iau temperatura vinului inainte de-al consuma. Am primit de curând un astfel de termometru, dar nu am apucat să-l folosesc niciodată. Prin urmare, din punctul ăsta de vedere, mă consider un consumator obișnuit și n-o sa încerc să vă conving pe voi să fiți altfel. Insă probabil vi se întâmplă destul de des, când mergeți la restaurant, să vă întrebați de ce insistă unii ospătari să ignore câteva reguli simple de servire a vinului și să constatați pe propria piele că temperatura la care este consumat îi poate ruina sau potența calitățile.

Eu cred ca toată lumea ar trebui să știe ca vinurile albe trebuie servite reci, iar cele roșii la o temperatura moderata (în jur de 18 grade). Este o regulă de bun simț, iar dacă ospătarul nu o știe inseamnă că stabilimentul care l-a angajat trebuie evitat. Insă regula asta, are la rândul ei tot felul de amendamente pe care voi încerca să le rezum mai jos:

Șampania sau vinurile spumante trebuie răcite bine de tot. Ele trebuie puse la frigider cu o oră-două înainte de a fi servite sau ținute măcar 20 de minute într-o frapieră cu apa rece și gheață din belșug. Daca e o sampanie vintage, însă, e bine să nu fie prea rece, ca să-i puteți savura buchetul.

Vinurile albe seci care sunt fresh si nu atât de aromate, precum Sauvignon Blanc, Pinot Gris sau Zinfandel trebuie răcite o oră și jumătate, însă cele maturate sau cele puternic aromate precum Chardonnay trebuie scoase cu un sfert de oră mai înainte din frigider ca să poți să le apreciezi pe deplin. Vinurile dulci, de desert, au nevoie și ele tot de o oră și mai bine in frigider, mai puțin așa zisele vinuri fortificate, precum porto sau sherry care sunt mai gustoase la o temperatură moderată.

Aproape toate vinurile roșii trebuie să fie servite la o temperatură moderată. Deci nu la temperatura camerei (asta dacă nu cumva locuiți într-un beci sau într-un castel din Scoția : )). Dacă nu aveți un mijloc de a păstra vinurile roșii la această temeperatură (într-o pivniță sau într-un răcitor special) cel mai bine este să-l lăsați la frigider 15 minute înainte de a-l servi.

Daca aveți ambiții de colecționar ceea ce trebuie să știți este că vinul trebuie păstrat pe cât posibil intr-un loc umbros, răcoros (10-16 grade), cu umiditate moderată.

Dați click aici pentru oferta noastră de accesorii ideale pentru răcirea și servirea vinului

 

  1. Tudosiei , 25 noiembrie 2011 la 15:37

    Eu zic de multa vreme ca e cazul sa imi iau un frigider de vinuri. Insa nimeni nu ma asculta… 🙁

  2. dragos (author), 25 noiembrie 2011 la 15:56

    Poate primesti unul de sarbatori…: )

  3. Tudosiei , 29 noiembrie 2011 la 11:09

    da, de la mos craciunul vinului, nu-i asa?! :))))