Despre bourbon

Scris de dragos în BLOG

Cineva m-a întrebat zilele trecute ce înseamnă bourbon, cu referire la una dintre rețetele din postul meu anterior. Bourbonul este cel mai cunoscut whisky american, făcut în Kentucky, o regiune care între timp a capatat numele de Bourbon county. Primii producători au fost bineînțeles scoțienii și irlandezii aciuați prin aceasta zona pe la 1700. Din 1964, Congresul Statelor Unite a stabilit printr-o lege regulile pe care trebuie să le respecte producătorii acestui whisky: bourbonul trebuie să fie făcut dintr-un amestec de apa și cereale care conține minimum 51% porumb, trebuie învechit cel puțin 2 ani în butoaie noi, sa aibă minimum 40% concentrație de alcool și nu trebuie amestecat cu alte soiuri sau aditivat cu altceva în afară de apă. Gustul care rezultă de cele mai multe ori este unul dulceag, cu arome puternice de vanilie și lemn.

Puriștii beau borbonul „straight”, însă el poate fi băut cu gheata și cu un pic de apa, combinație care este numită de fani „Kentucky iced tea”. Bineînteles este un ingredient foarte des întâlnit în cocktailuri, datorită gustul său dulceag și foarte aromat. Cele mai cunoscute mărci de bourbon care se găsesc si la noi sunt: Four Roses, Jim Beam, Knock Creek, Maker’s Mark, Wild Turkey sau Woodford Reserve. Multă lume considera că Jack Daniel’s este un bourbon, iar gustul uneori te poate face să crezi acest lucru, însă producătorii săi insistă ca Jack Daniel’s este un „Tennessee Whiskey”. Reclama din imagine a fost făcuă în 1967. Bănuiesc că scoțienii n-au fost prea încântați să-l vadă pe compatriotul lor „trădând” scotch-ul : )