Băutura marinarilor

Scris de dragos în UTILE

Dacă ați citit în copilărie povești cu pirați sau ați văzut celebrele filme clasice pe aceeași temă cu Errol Flynn (Captain Blood) nu se poate să nu fi auzit destul de frecvent pomenit cuvântul „grog”. Lumea își imaginează de obicei că este vorba de un soi de rom, o băutura cu care marinarii sunt mai tot timpul asociați. Ei bine, grogul este un rom „îmbunătățit”, inventat de marinarii englezi pe la 1700, după ce au descoperit Caraibele și, implicit, romul. Deoarece noua tărie făcea ravagii printre slujitorii coroanei britanice, un amiral a avut ideea să-l îndoiască cu apă și cu alte ingrediente pentru ca subalternii săi să nu mai uite cum au ajuns pe mare : ). Metoda a funcționat și a fost repede preluată și de alți căpitani de vas care se confruntau cu alcolismul galopant în rândul colegilor de vas. În plus rețeta conținea lămâie, prin urmare un aport de vitamina C numai bun pentru a preveni scorbutul, o boală frecventă printre marinari la acea vreme. Între timp această băutură a devenit larg răspândită în Imperiul britanic și vecinătăți fiind un tovarăș de nădejde pentru omul de rând, fără posibilități, în special în timpul iernii.

În multe părți ale culturii anglo-saxone, grogul a fost primul amestec de băuturi și ingrediente, prin urmare precursorul cocktailului. De altfel suedezii au preferat până de curând să folosească cuvântul grog pentru băuturile pe care noi le numim îndeobște cocktailuri.

Dacă sunteți curioși să încercați, iată și rețeta clasică de grog: 70 ml de Rom gold (închis la culoare), o linguriță de zahăr sau miere, câteva cuișoare, un bețișor de scorțișoară, o linguriță de suc de lămâie, o felie de lămâie și apa fierbinte. Puneți toate ingredientele într-un pahar de sticlă termorezistent și amestecați până se topește zahărul sau mierea, apoi adăugați apa fierbinte și felia de lămâie și mai amestecați un pic.