Vinurile din Franta

Scris de dragos în CULTURĂ GENERALĂ

Franta se bucura de o serie de conditii climatice si geografice potrivite pentru o varietate larga de soiuri de struguri si tipuri de vin. Principalele regiuni viticole sunt influentate de trei zone climatice. De-alungul coastei Atlanticului, Bordeaux, sud-vestul si Valea Loarei primesc o influenta maritima. In sud, este preponderent climatul mediteraneean, care influenteaza vinurile din sudul Frantei si sudul Rhonului. In est, in Alsacia, Champagne si Burgundia si nordul Rhonului sau centrul Loarei predomina climatul continental.

Franta concureaza cu Italia pentru locul 1 in lume la productia de vin. In privinta consumului intern ea este pe primul loc cu 33,5 milioane de hectolitri de vin pe an, iar pe piata exporturilor se afla pe locul doi, dupa Italia, cu 15 milioane de hectolitri pe an.

In Bordeaux predomina culturile de Cabernet Sauvignon, Merlot si Cabernet Franc care sunt vinificate individual sau folosite in cupaje. Pinot Noir apare in nord, in Burgundia sau in Alsacia, dand vinuri parfumate, cu potential de invechire sau fiind folosit pentru sampanie. Vinul Beaujolais provine din soiul Gamay, din Valea Loarei. Syrah si Grenache sunt dominante in zona Ronului de nord. In privinta soiurilor albe, Chardonnay este cel mai plantat soi din Franta. In Burgundia produce o gama variata de vinuri de la Mersault pana la Chablis. Proaspat si usor picant, Sauvignon Blanc se intalneste in regiunile reci si temperate din Valea Loarei si Bordeaux. Alte soiuri importante aici sunt Semillon si Chenin Blanc. Vinurile specifice Alsaciei provin din mai multe soiuri de struguri albi , principalele tipuri de vin fiind Riesling, Gewurztraminer si Pinot Gris. In sud, vinurile albe au o aciditate redusa, iar cele mai importante sunt Muscat si Viognier de Condrieu.