Cele mai populare soiuri de struguri

Scris de dragos în CULTURĂ GENERALĂ

Barbera – strugure din care se obtine un vin rosu asemanator Cabernetului Sauvignon, dar cu o aciditate mai mare. Acest strugure poduce de obicei un vin puternic, intens, folosit de obicei in cupaje de catre viticultorii din California

Cabernet Sauvignon – este cunoscut pentru profunzimea aromei si pentru abilitatea de a se face mai bun o data cu varsta. Este un strugure nobil, celebru mai ales pentru folosirea lui in cupajele facute in regiunea Bordeaux

Chardonnay – acest strugure alb balanseaza perfect gustul fructat, aciditatea si textura vinului. Este cel mai raspandit strugure din Franta si este plantat mai ales in zona Chablis si Burgundia. Australia si Noua Zeelanda au reusit sa produca niste vinuri excelente din acest strugure in ultimii ani

Chenin Blanc – acest strugure produce un vin alb, proaspat, delicat, cu accente florale. Este cunoscut si ca Pinot-ul alb (Pinot Blanco)

Gewurztraminer – un strugure care produce un vin alb usor spicy, cu arome profunde care pot fi dulci sau seci

Merlot – este un strugure folosit atat singur cat si in cupaje. Este cunoscut pentru faptul ca mai domoleste taria Cabernetul in cupaje

Muscat – un strugure din care se face unul dintre cele mai cunoscute vinuri dulci, care mai light, care mai bogate in zahar. Insa din el se pot obtine si niste vinuri de masa clasice, seci

Nebbiolo – un strugure care produce un vin puternic, cu aroma profunda, perfect pentru invechire

Pinot Grigio/ Gris – este un fel de mutatie a Pinot Noirului

Pinot Noir – este unul dintre cei mai buni struguri din Burgundia, care este mai deschis la culoare decat vinurile din Bordeaux (Cabernet si Merlot)

Riesling – produce un vin alb cu parfum floral

Sangiovese – un strugure din care se obtine un vin rosu, cunoscut drept Chianti

Sauvignon Blanc – din el se obtine un vin cu aroma ierboase asemanator celui de agrisa

Semillon – un strugure care apare deseori in cupaj cu Sauvignon Blanc pentru a-i mai domoli aroma de agrisa sau cu Chardonnay

Shiraz – este o clona a Syrah-ului frantuzesc. Crescut in Australia si responsabil pentru vinuri profunde, dar nu atat de intense la gust ca cele de pe cursul Rhone-ului din Franta

Tempranillo – un strugure care produce un vin light, mai degraba acid decat alcoolizat

Viognier – un strugure pentru vin alb, dificil de cultivat. Admiratorii lui invoca savoarea aromei de piersica sau de caisa, usor spicy

Zinfandel – un strugure care produce un vin rosu foarte robust dar si un vin roze. Are un gust fructat, asemanator cu cel de zmeura cand vorbim de cel rosu, si o nuanta de capsuna, cand vorbim despre cel roze