10 vinuri albe de baut in miez de vara

Scris de dragos în BLOG

150413-425x282-White-wine-and-grillOdata cu cu venirea sezonului cald ne dorim să bem mai ales vinuri albe, răcoroase, cu arome de citrice și ierburi, care rimează cu după-amiezele lungi petrecute la terasă sau cu week-endurile însorite de la malul mării. Selecția pe care vi-o propun este, de fapt, o listă de soiuri celebre de struguri și vinuri provenite din România, Franța, Italia, Portugalia sau Chile.

1. Vinho Verde – Un vin tânăr, ușor efervescent, originar din sudul Portugaliei, Fie că vorbim de o Gazela Sogrape, ceva mai slab alcoolizat și mai fresh, fie de un Alvarinho produs chiar în inima regiunii de origine, cu arome mai intense și un postgust prelungit, “vinul verde” este ideal pentru zilele caniculare de vară.

2. Rhein Riesling– Rieslingul este un strugure originar din regiunea Rinului, cu o aciditate pronunțată și o aromă florală foarte persistentă. De obicei, dă naștere unui vin ușor, aromat, cu o aciditate vivace și o cantitate scăzută de alcool. Germania cultivă Riesling mai mult decât orice altă țară și produce cele mai bune vinuri de acest soi din lume. La noi în țară, producătorii de la Oprișor au reușit să imite foarte bine buchetul ierbos și răcoritor al rieslingurilor nemțești într-un vin care vă poate fi un companion perfect pentru un aperitiv ușor de vară.

3. Muscadet– Produs dintr-un soi specific regiunii Valea Loarei, Melon de Bourgogne, Muscadetul este un vin sec, răcoros, excelent pentru zilele călduroase de vară. Muscadet Sevre et Maine este cea mai cunoscută denumire de origine controlată din regiune, iar vinul care poarte acest nume este unul cu o aromă florală delicată, ușor minerală, excelent în compania fructelor de mare bine condimentate.

4. Gewurtztraminer– un strugure floral prin excelență, care merită savurat în compania unor salate sau brânzeturi tinere, la aperitiv. În mod uzual ne dăruiește un vin destul de sec și mineral, însă merită să încercați un chilian de la Cono Sur, care are ceva mai multă substanță în buchetul de arome, cu note de litchi, trandafir și rahat turcesc. Prin urmare un Gewurtz la fel de vioi precum este cel mai renumit, din Alsacia, însă ceva mai ieftin și mai prietenos la gust.

5. Fetească albă– un soi românesc get-beget, care nu putea lipsi dintr-o astfel de companie selectă. Pe gustul celor care preferă vinurile seci, nu exagerat de aromate, Feteasca se regăsește în câteva etichete care au fost premiate în competiții internaționale de prestigiu în ultimii ani. Un soi care a fost excelent lucrat de Aurelia Vișinescu la Domeniile Săhăteni, care a fost baricat în butoaie de stejar pentru a căpăta acea textură untoasă bine integrată în postgustul lung și intens.

6. Crâmpoșie– un strugure cu nume ce vine din ritualurile dacice. Are o aromă sprințară cu note de flori și fân. Vinul ce poartă numele acestui soi este ceva mai prietenos și mai răcoros decât Feteasca, iar cel realizat la Crama Atelier este foarte proaspăt, cu o aciditate fină, persistentă.

7. Pecorino– un soi de strugure cu origine necunoscută, care este cultivat de secole în regiunea centrală a Italiei, în special în Marche și Abruzzo. Vinul Pecorino creat de producătorul Tenuta Ulisse este ușor fructat, cu o mineralitate bine echilibrată care îl recomandă pentru zile toride, degustat în compania unor paste cu sos alb și trufe sau a unor salate cu pomodori secchi.

8. Chardonnay– cultivat în toată lumea, Chardonnay este cel mai cunoscut soi de vin alb și, indiscutabil, cel mai calitativ. Specialiștii spun că în vestul Rhonului este un climat numai bun pentru acest soi. Chardonnay-ul de Grand Ardeche are delicatețea unui Mersault și un gust fructat ideal pentru zilele toride de vară.

9. Greco di Tufo– un vin faimos în Italia și în întreaga lume, provenit din regiunea Campania. Familia Mastroberardino se numără printre producătorii săi tradiționali cu rezultate răsunătoare la competițiile internaționale de prestigiu.

10. Pinot Grigio – un buchet extrem de intens și fructat cu o complexitate aparte. Arome de piersică, lămâie și pepene bine copt. Un vin remarcabil care trebuie să însoțească o cină pe măsură.