Ginuri care-ți vor schimba părerea despre gin

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

ginandtonicAm observat că în România ginul este o băutura a reacțiilor contradictorii. Sunt oameni care își amintesc cu o grimasă adâncă pe figură de o experiență mai puțin plăcută, la o petrecere de tinerețe, care i-a ținut apoi departe de malefica licoare. Și oameni care l-au descoperit târziu și îl savurează mai ales în sezonul cald, într-un tonic bun la terasa, apreciindu-i foarte zogomotos calitățile. Ginul este probabil una dintre cele mai versatile băuturi spirtoase. Are o paletă de arome extrem de complexă și poate fi ușor de mixat cu aproape orice. Sa fim înțeleși, când vorbesc despre gin nu mă refer la băuturile acelea din supermaket mai mult sau mai puțin englezești. Ginul englezesc sec, precum Beefeater sau Gordon’s, pe care l-am gustat cu toții, de generații, cu mic cu mare, a rămas neschimbat până astăzi. Însă el a căpătat între timp noi rude de gradul întâi. Ginurile sunt făcute acum peste tot în lume, au evoluat, și au căpătat noi și noi arome de ierburi și condimente specifice zonelor din care provin. În Anglia, Franța, dar mai ales în Spania, popularitate ginului, dar și nou descoperita sa diversitate au dus la apariția așa ziselor “gin baruri”, populare mai ales în sezonul cald. Ginul este prin urmare o băutură la modă, iar ginul tonic rețeta cea mai uzuală în care poți savura toate aceste arome noi. Iată 10 ginuri care se găsesc și în România acum și care vă vor demonstra că tot ce știați despre gin merită revizuit, dacă nu schimbat cu totul.

Brokers London Dry – Un London Dry gin premium, distilat de trei ori. A fost premiat la San Francisco World Spirit în 2005 cu medalia de aur și de atunci își face loc, încetul cu încetul printre brandurile de gin cu renume

Botanist – Este un gin făcut din 22 de ierburi culese manual în pădurile din regiunea Isley, din Scoția. Sunt folosite două tipuri de ienupăr în amestec, care dau o aromă foarte puternică ginului, mult mai puternică decât cea întâlnită în ginurile londoneze. Tinctura este distilată într-un alambic vechi, un model numit de localnici „Ugly Betty”. Distileria Bruichladdich este una dintre puținele din Scoția care mai deține un astfel de exemplar în funcțiune.

Bols Genever – I se spune ginul originar. Este făcut după vechea rețetă olandeză, care a precedat ginul englezesc atât de popular în zilele noastre. Rețeta celor de la Bols datează din 1820, iar aroma sa specifică de ienupăr este ceva mai dulceagă și mai intensă decât a clasicului London Dry Gin

Citadelle – Un gin născut în regiunea Cognac care se ridică la înălțimea așteptărilor pe care le-ai putea avea de la master blenderii de aici. Cu o dominantă de cardamon și anason în gust, dar și cu o aromă neobișnuit de florală și de fresh, acest gin născut acum mai puțin de 10 ani a devenit rapid un succes în Europa

Dictador Columbian Black – Un gin creat de Dictador, un brand columbian cunoscut mai ales pentru romurile sale. Asa cum era de bănuit, acest gin ticluit după o rețeta specială a fost matura îndelung în butoaie de rom. Acesta-i si motivul pentru care gasim în buchetul sau aromatic melasa, vanilie și coaja de portocala

Tanqueray Ten – Tanqueray este un gin sec, pur, cu o aromă bogată de ienupăr, care permite să preparați cel mai răcoritor gin tonic și cel mai sec martini.  Cei care l-au creat îl recomandă primăvara cu un suc de grepfruit, vara cu apă tonică și toamna în combinație cu un vermouth. Alături de clasicul Dry Gin, puteți încerca Tanqueray No Ten făcut cu plante aromatice culese manual și distilat în șarje mici în alambicul poreclit “Tiny  Ten”

Hendricks – Producătorii lui se mândresc cu faptul că această băutură este făcută și astăzi cu vechea tehnologie. Are un gust cu totul special, cu o aromă foarte puternică de ienupăr și note de coriandru, castravete, coajă de lămâie și patale de trandafiri. Este nominalizat frecvent în top 3 cele bune ginuri din lume de către specialiști

Gin Mare Mediterranean – Un gin cu un buchet de arome destul neobișnuit. Rețeta lui conține, pe lângâ ienupăr, patru ingrediente de bază: busuioc, cimbru, rozmarin și măsline Arbequina. Evident această specie de măsline constituie nota discordantă și aroma care face diferența în ginul Mare

King of Soho – Un gin multipremiat în ultimii ani, creația unuia dintre fii lui Raymond Paul, un controversat personaj londonez, mogul imobiliar și proprietar de reviste porno și cluburi, supranumit în deceniile trecute „King of Soho”. Un cupaj de arome încântător în care distingem coriandru, coajă de grepfruit și sâmburi de caisă.

Monkey 47 – Unul dintre cele mai apreciate ginuri ale momentului. Câștigător a numeroase medalii internaționale în ultimii ani, acect gin nemțesc este obținut dintr-un amestec de 47 de ierburi, toate culese din munții Pădurea Neagră. Merită săvurat într-un tonic bine răcit, fără prea multe alte ingrediente