Primavara intr-un pahar de rose

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

rose-wineDe la an la an apar tot mai multe vinuri rose pe piață, iar cererea tot mai mare a acestor vinuri în Europa, dar mai ales peste Ocean, a creat un adevarat segment cu rigori de calitate și vinuri premiate. Este un vin excelent pentru sezonul cald și, datorită diversității de gusturi pe care o întâlnești în acest segment, poți să-l asociezi oricărui fel de mâncare. Francezii, cei mai mari producători de vin din lume, au ajuns să aloce o treime din consumul lor zilnic vinului rose. Pentru cei mai mulți dintre ei, roseul se numără printre primele două opțiuni atunci când vine vorba despre alegerea vinului de masă. Ce-i drept, marea calitate a roseului sec este versatilitatea sa în raport cu mâncarea. Somelierii îți vor spune că în sezonul cald mai rar poți da greș cu el, atunci când cauți vinul potrivit pentru masă. Însă roseul nu mai e doar un vin de sezon. El a devenit o constantă în meniurile restaurantelor, într-un număr mare de titluri și cu succes pe măsură, pentru că este un bun compromis. Este mai puțin intens decât un vin roșu, care poate fi foarte taninos și corpolent, și are mai multă profunzime decât vinul alb, care poate fi pentru unele gusturi prea slab. Iată zece dintre cele mai interesante roseuri apărute în ultima vreme pe piața românească:

Catleya Freamăt rose – Un roze echilibrat, cu un buchet rotund, parfumat, in care distingi note de căpșuni, pere și lămâie. Produsul unei podgorii tinere, cu un excelent raport calitate-preț.

Elodie Syrah – Un vin de Provence, cu o culoare luminoasă și foarte aprinsă. Buchetul său este în același timp răcoritor, însă cu note corpolente de fructe de pădure bine coapte și un parfum seducător.

Liliac rose – Un vin cu mare priză la public în ultimii ani. Și pe bună dreptate. Este parfumat, însă nu copleșitor, cu arome de fructe roșii și petale trandafiri. Are delicatețea unui Pinot noir pe care o apreciezi la un vin rose mai ales în zilele caniculare de vară.

Tămâioasa roză – Un vin dulce absolut special, provenit dintr-un strugure nobil unic in Romania, Muscatul de Frontignac, plantat la Segarcea de 100 de ani și transformat între timp în cunoscuta noastră Tămâioasă. A cucerit medalia de aur la Bordeaux în 2012. Are un buchet de arome extrem de plăcut, cu note distincte de piersică bince coaptă și fructe de pădure.

Preffacio rose – Un rose protughez produs din cei mai nobili struguri ai regiunii Douro: Tinta Roriz si Touriga Nacional. Are un buchet foarte aromat, cu o tenta florală, aciditate balansată și un finnish prelung, foarte prietenos.

Les Jolies Filles – Un rose proaspăt de Provence, cupaj de Grenache, Cinsault și Syrah. Are o structură elegantă, cu note de citrice și fructe roșii.

Tavel Les Eglantiers – “Adevărații bărbați beau roze” este sloganul unui producător din Avignon care comunică pe siteurile de specialitate vânzări record pentru vinurile sale. Este vorba despre Tavel, un vin care are reputația de fi încântat, de-alungul timpului, simțurile lui Ludovic al 14-lea, ale Papei din Avignon, Balzac sau Hemingway. Este și unul dintre puținele vinuri rose recomandate pentru maturare.

Arezan Fetească neagră rose – o alegere inedită făcută de oenologul Răzvan Macici pentru unul dintre roseurile Cramei Atelier de la Murfatlar. Rezultatul este unul extrem de prietenos, parfumat, dar suficient de vioi, așa cum îi stă bine unui rose adevărat.

Unico Merlot – cei de la Tenuta Ulysse din Abruzzo au reușit să creeze un rose extrem de complex și de parfumat. Te duce cu gândul la un cupaj, nu pare că poți obține o asemenea varietate de arome de la Merlot.

Rosa dei Frati – Un vin rose sec, specific Lombardiei și denumit de italieni “Chiaretto”. Are un parfum delicat cu note de măr și migdale. Recomandabil în compania mâncărurilor cu ciuperci, paste sau orez sau lângă un pește făcut pe grătar.