5 cocktailuri de sezon cu citrice

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

Orange-CocktailPentru cei mai mulți dintre noi, anotimpul acela care începe în decembrie și se termină, cu puțin noroc, în martie, este un maraton de zile friguroase, gripe, ceaiuri calde, pături și pulovere. O dată sărbătorile încheiate, iarna nu se mai dă plecată, iar scurtele episoade în care te poți bucura în voie de zăpada imaculată devin din ce în ce mai puține. Eu unul găsesc măcar un motiv în plus pentru care merită să te bucuri de această perioadă: sezonul citricelor. Iarna este acea perioada din an în care citricele de tot felul sunt mult mai ușor de găsit. De la banalele deja portocale, care parcă sunt mai gustoase acum, până la surorile lor roșii, clementine, mandarine sau minole. Iar daca fructele acestea sunt în sezon, cred ca ar trebui să fie și în băuturile pe care le preparați acasă pentru voi sau pentru prietenii voștri cu care vă adunați tot mai des în jurul unei mese, în serile friguroase de iarnă.

Blood orange bourbon – citricele fac casă bună cu whiskyul în multe cocktailuri deja faimoase. Încercați și această combinație mai rară dintre sucul de portocale roșii și bourbon și nu veți regreta. Rețeta este simplă: într-un pahar înalt de bar amestecați două trei cuburi de gheață, fresh de portocale roșii până la jumătate, o măsură de bourbon, 2-3 stropi de bitter, completați până sus cu apă minerală și decorați cu o felie de portocală și câteva frunze de mentă.

Paloma Minola – minola este un fruct obținut din încrucișarea unui grepfruit cu o portocală. Gustul ei este ușor acrișor, însă extrem de aromat și poate fi un bun companion pentru tequila. Iată și rețeta pe care vă invit să o încercați: mărunțiți cu un cuțit o mână de frunze de cimbru proaspăt și amestecați-o apoi cu un praf de sare. Umeziți gura unui pahar înalt de bar cu suc de lime și apoi rotiți-l prin praful de sare și cimbru până formează un guler. Apoi amestecați în pahar două-trei cuburi de gheață, fresh de minole până la jumătate, o măsură de tequila blanca 100% agave, o linguriță de suc de lime, un vârf de sare cu cimbru și apă minerală.

Orange Rum Sour romul este la modă și poți găsi un rom ieftin, dar de bună calitate, care poate fi mixat fără griji cu suc de portocale. Amestecă într-un shaker o măsură de rom, sucul unei portocale, două lingurițe de suc de lime sau doi-trei stropi de orange bitter, o linguriță de sirop de agave sau miere și gheață. Strecoară apoi rezultatul într-un pahar de martini și decorează-l cu o frunză de mentă.

Clementine Gin – clementina este o mandarină altoită cu portocală. Este dulce, dar nu așa de dulce precum mandarina și sucul său poate da culoare și gust aparte chiar și unui banal gin tonic. Iată cum le-aș combina eu: într-un pahar mare și pântecos de gin tonic aș amesteca câteva cuburi de gheață, o măsură de gin, două măsuri de suc de clementină și 4 măsuri de apă tonică. Apoi aș decora cu o crenguță de rozmarin și o felie de lămâie.

Campari Sanguinea – amestecați într-un pahar înalt de bar plin cu gheață o măsură de Campari, sucul obținut dintr-o rodie și sucul obținut din două grefuri roz. La final decorați cu două-trei frunze de mentă și cu o felie de portocală.