Cocktailuri clasice de vara

Scris de dragos în BLOG

Sunt nelipsite din meniul oricărui bar respectabil din lume și obișnuim să le degustăm mai ales în vacanță. În ciuda numelor exotice sunt relativ simplu de pregătit și pot să anime cu un buget minim orice petrecere pe care o găzduiți vara aceasta.

Daiquiri – Un cocktail care a apărut undeva în secolul al 19-lea în Cuba. Este atât de simplu de făcut încât faima lui s-a propagat peste tot în lume de îndată ce restul lumii a descoperit romul din Caraibe. Clasicul Daiquiri înseamnă rom, suc de lime și zahăr (pentru un pahar, proporțiile ar fi două părți rom, o parte suc de lime și două lingurițe de zahăr, toate amestecate cu gheață intr-un shaker). Daiquiri a fost băutura preferată a lui Hemingway care obișnuia să o bea fără zahăr și cu un strop de lichior de maraschino. Mie imi place mai mult varianta cu căpșuni, care este mult mai aromată. În Cuba se numeste Fresca Daiquiri. Iată cum se prepară: luăm un pahar de cocktail și îl umplem cu gheață pisată ca să se răcească. Punem în blender 4-5 căpșuni, doua măsuri de rom, o măsură de suc de lime și amestecăm. Apoi adaugam gheața din pahar în blender și mai amestecăm un pic. Turnăm în final compoziția în paharul răcit decorându-l cu o felie de căpșună.

Margarita – Este probabil cel mai popular cocktail din America. A fost inventat în Mexic și istoria a reținut mai multe variante ale genezei sale, însă mai toate vorbesc despre o fată frumoasă pe care o chema Margarita și pentru care a fost creată această băutură. Foarte romantic, dar si foarte plauzibil, cumva. Există de asemenea mai multe rețete pentru Margarita, însă toate trebuie să respecte aceste proporții: 50% tequila, 30% lichior (Cointreau, triplu sec sau curacao) și 20 % suc de lime. Puteți să o faceți în blender cu gheață pisată și atunci avem Frozen Margarita sau puteți să o faceți clasic, cu shakerul. Dacă folosiți curacao se numește Blue Margarita, iar dacă este făcuta cu Grand Marnier se numeste Cadillac Margarita. Iată cum se prepară mai exact: umplem pe jumătate shakerul cu gheață. Punem în shaker o măsură și jumătate de tequila, jumătate de Cointreau, o măsură de suc de lime și un strop de sirop de agave. Amestecăm bine. Ungem gura unui pahar de cocktail cu un sfert de lime de jur împrejur, apoi îl dăm prin sare. Turnăm apoi amestecul din shaker în pahar și decorăm cu o felie de lime sau cu coajă de lămâie.

Pina Colada – Deși este o rețetă inventată în Porto Rico, este deseori asociată, mai ales peste Ocean, cu vacanțele în Hawai. Este probabil cel mai cunoscut cocktail exotic, foarte ușor de preparat și foarte răcoritor. A fost inventat de un barman de la hotelul Hilton din San Juan, Porto Rico in anii ’50. Din fericire, omul a trăit să vadă cu ochii săi succesul imens al cocktailului pe care l-a preparat. A fost multipremiat și decorat la bătrânețe, mai ales dupa ce, la sfârșitul anilor ’70, Pina Colada a fost declarată băutura oficială a statului Porto Rico. Iată cum se prepară: pisăm niște gheață în blender și apoi o punem într-un pahar înalt de bar ca să-l răcească. În blender punem apoi două măsuri de rom, o măsură de cremă de cocos sau lapte de cocos, 4 măsuri de suc de ananas neîndulcit și le amestecam bine. Adăugam gheața pisată și mai amestecăm un pic. Rezultatul trebuie să aibă o consistență foarte groasă și densă, ca de lapte bătut. Dacă sucul de ananas sau laptele de cocos sunt prea subțiri puteți pune în blender și câteva felii de ananas ca să mai dea consistență amestecului. Pe care îl putem decora la final, în pahar, cu o felie de ananas și un fruct roșu (cireașă, zmeură sau căpșună)

Mojito – Este un cocktail născut în Havana. Savoarea lui stă, zic eu, în menta, pe care cubanezii o numesc yerba buena, și în zahărul sau îndulcitorul folosit. Menta trebuie zdrobită la început laolaltă cu zahărul brun, iar zahărul trebuie să fie din trestie, nu din sfeclă. Altfel, avem de-a face cu o rețetă simplă, care se prepară foarte ușor. Sunt mai multe moduri in care poti sa faci mojito, folosind sirop de mentă în loc de zahăr, suc de lămâie în loc de lime sau adăugând un pic de angostura ca să-i mai taie din dulceață. Rețeta pe care vi-o propun eu este cea mai simplă: punem câteva frunze de menta într-un pahar înalt, le pasăm cu muddlerul atât cât să-și elibereze aromele, însă nu prea tare ca să nu se amărească. Apoi punem o măsură de suc de lime și câțiva stropi de sirop de mentă. Amestecăm bine ca să se topească siropul. Punem un pic de gheață pisată, câteva frunze de mentă întregi și amestecăm bine. Ungem și marginea paharului cu câteva frunze de mentă ca gustul și mirosul să lucreze împreuna. Apoi punem două măsuri de rom, gheață pisată până sus și un pic de apă minerală și mai amestecăm încă o dată bine.

Caipirinha – O rețetă braziliană în care ingredientul principal este cachaca, un lichior făcut din rom și melasă. O dată cu faima carnavalului de la Rio, acest cocktail a devenit un soi de băutură națională pe care o poți bea în orice stabiliment din țară la un preț derizoriu. Numele său este legat cumva de originile sale modeste, de mahala. Caipira înseamnă țărănoi, iar caipirinha a apărut prin diminutivarea acestui cuvânt. Iată cum puteți prepara acest cocktail: într-un pahar mediu puneți trei sferturi de lime, două lingurițe de zahăr brun și două măsuri de cachaca. Amestecați și pisați bine cu un muddler ingredientele, apoi adăugați gheață pisată până sus și decorați cu alte două-trei sferturi de lime.