4 trucuri pentru un vin mai bun

Scris de dragos în UTILE

Din păcate, nu întotdeauna vinul pe care îl cumpărăm cel mai des este și cel mai bun. Iar asta pentru că în mod obișnuit unii dintre noi cred că nu-i musai să ai tot timpul o sticlă de vin în casă și că la nevoie poți să îl cumperi și “în regim de urgență”, de pe drum, dintr-un supermarket sau de la magazinul din colț. Îi spunem “vin de masă” și îl bem doar ca să avem ce bea. Dacă vă recunoașteți în această descriere, încercați să vă schimbați acest obicei. Să cumperi mai multe sticle o dată din vinul preferat, reprezintă o investiție până la urmă. Puteți obține un preț mai bun pentru o cantitate mai mare, vinul nu are nevoie de condiții foarte speciale de depozitare pe termen scurt sau mediu, iar voi veți putea savura fiecare moment de relaxare de acasă într-o companie plăcută. Fie că vorbim despre vinul vostru preferat sau despre cel “de masă” cu care ați rămas blocați, iată câteva trucuri prin care puteți să-l îmbunătățiți cu ajutorul decantorului. Atenție, de data aceasta vorbim doar depre vinurile roșii.

Cât timp trebuie decantat vinul? O regulă destul de simplă și ușor de reținut spune: pentru fiecare 10 ani, o oră. Puteți grăbi un pic acest proces dacă aveți și un aerator sau dacă mutați vinul dintr-un decantor în altul o dată sau de două ori. Apoi, dacă balansați decantorul din cand în cand, printr-o rotire ușoară, ca și când ați amesteca vinul va fi cu atât mai bine. În felul acesta moleculele din vin sunt expuse la aer prin atingerea cu marginile decantorului. Mai multe sfaturi de bază pentru decantare găsiți în Cum decantezi vinul?

Scutură un pic sticla de vin. Este un truc descoperit recent de somelieri și nu este recomandat vinurilor nefiltrate. Partea bună este că-l poți folosi dacă nu ai un decantor la îndemână, ca să eliberezi vinul de efectele sulfiților, dar mai ales de cele ale nitrogenului folosit la îmbuteliere, care are un ușor efect de inhibare asupra aromelor vinului din sticla. Deschizi sticla și torni în pahar de două-trei degete. Pune dopul la loc, întoarce sticla cu fundul în sus și scutură fundul sticlei pentru 5 secunde. Scoate-i dopul, lasă vinul să respire 10 secunde și repetă operațiunea. Vei observa că la suprafață, în sticlă, s-a format o peliculă de spumă. Așteată să se limpezească și apoi toarnă în pahar.

Folosește o strecurătoare. Multe dintre vinurile “de țară” au sedimente. Dacă preferi aceste vinuri, încearcă să folosești o strecurătoare de ceai când le torni în carafă sau în pahar, dacă nu ai un decantor prevăzut cu strecurătoare.

Vinul e prea corpolent. Dacă te afli într-o vizită, trebuie să te mulțumești cu ce-ți servește gazda și primești un vin roșu care ți se pare prea corpolent sau taninos, amestecă-l ușor în pahar din când în când. După 30 de minute consistența și gustul său vor fi îmbunătățite prin contactul cu oxigenul.