Cum decantezi vinul

Scris de dragos în UTILE

Decantorul este un vas de sticlă în care torni vinul, în special vinurile vechi, pentru a curăța lichidul de eventualele sedimente și pentru a-i permite să „respire” și să-și elibereze buchetul de arome, după ce a stat închis o bună bucată de timp în sticlă. Decantoarele clasice au o bază largă care permite o expunere cât mai generoasă a vinului la aer. Ele ar trebui să fie însoțite de o sită care să oprească sedimentele care se acumuleaza în sticlele de vin vechi și care pot strica gustul vinului. Sau de un aerator, care grăbește procesul de aerisire a vinului. Dincolo de aspectul practic al decantării, trebuie menționat și cel estetic. Nu toate sticlele de vin (mai ales cele vechi) sunt aspectuoase. Decantorul poate fi astfel un instrument elegant de a servi un vin bun musafirilor tăi.

Nu doar vinurile vechi trebuie decantate. Vinurile taninoase precum Barolo, Bordeaux, Porto, vinurile de pe valea Ronului sau multe dintre vinurile provenite din soiul Cabernet Sauvignon au nevoie de un pic de aer. În același timp unele vinuri mai delicate cum sunt câteva soiuri de Chianti sau Pinot Noir își pot pierde din savoare prin decantare.

Există, bineînțeles, tot felul de dezbateri între specialiști despre cât de oportună este decantarea în unele cazuri și cât timp poți să expui un vin la aer, fără să-și piardă din calități. Un compromis care mie mi se pare rezonabil este dubla decantare. În timp ce lași vinul să se aeriseasca în decantor, speli sticla în care a fost vinul cu apa calduță, o lași un pic la uscat, iar apoi torni vinul înapoi. De ce? Pentru că vinul păstrat în decantor prea mult timp își poate pierde din savoare. Prin urmare el trebuie aerisit, dar nici prea aerisit nu e bun. Dacă nu plănuiți să beți vinul imediat după decantare, o soluție foarte practică și deja uzuală este să-l turnați înapoi în sticlă.

Există o mulțime de tipuri de decantoare, însă eu vi le recomand pe cele clasice. Puteți găsi câteva seturi de decantare și pe siteul nostru aici.

  1. Loredana , 20 decembrie 2011 la 11:49

    Buna…am nimerit pe acest blog de pe blogul Simonei :).
    Imi place articolul de vinuri, eu si sotul meu suntem pasionati de vin, mai ales rosu mai ales ca sotul meu e piemontez – nascut pe colinele unde se cultiva Barbera, aproape de Barolo (localitate). Foarte des facem degustari de vinuri exact in acea zona (zona Langhelor – La Morra), cunoastem producatori de Barolo, Barbaresco si BArbera de excelenta si daca vreodata ai nevoie de idei, info sau orice altceva, nu ezita sa ma/ne contactezi. Am si un blog in care am descris aceste „experiente” – http://delicii.wordpress.com/
    Sper sa iti placa si sa ramanem in contact!
    O zi buna iti urez 🙂

  2. dragos (author), 20 decembrie 2011 la 17:53

    Buna, am vazut blogul tau, felicitari. Mi-ai facut o pofta de mancare incredibila : ). Cat despre povestea cu vinurile din Piemonte… te invidiez, sper sa ajung si eu cat de curand acolo sa vizitez niste podgorii. Iar cand se va intampla treaba asta o sa apelez la tine pentru niste sfaturi. Iti multumesc ca ai vizitat siteul! O seara excelenta!

  3. Loredana , 20 decembrie 2011 la 18:21

    Sigur ca da…cu cea mai mare placere ma poti intreba despre producatori. Mai ales ca noi cunoastem producatori de excelenta , nu de duzina, care vand la preturi foarte accesibile. Eu o sa mai public si alte posturi in acest sens pe viitor mai ales ca sunt la inceput de bloguit :).
    Si eu multumesc de vizita